20.01.2009. / 08:17

Autor: Hina

Distribucija počela u 7 sati: Ruski plin u europskim državama za 36 sati

Nalog da plin ponovo poteče u smjeru Europe dan je nakon potpisivanja desetogodišnjeg ugovora o isporuci plina između Moskve i Kijeva i kasnosinoćnjih razgovora između ukrajinske premijerke Julije Timošenko i ruskog izvoznog monopolista Gazproma

Foto: ReutersFoto: ReutersRusija je u utorak rano ujutro najavila kako će obnoviti opskrbu plina Europi preko Ukrajine počevši od 7 sati po GMT-u (osam po srednjoeuropskom vremenu), skoro dva tjedna nakon što je spor između Rusije i Ukrajine ostavio europske zemlje bez plina usred zime.

Nalog da plin ponovo poteče u smjeru Europe dan je nakon potpisivanja desetogodišnjeg ugovora o isporuci plina između Moskve i Kijeva i kasnosinoćnjih razgovora između ukrajinske premijerke Julije Timošenko i ruskog izvoznog monopolista Gazproma.

Prema riječima dužnosnika, trebat će 36 i više sati nakon pokretanja sustava plinovoda da on opet postane operativan i da plin stigne do Europe, čiji su pojedini djelovi bili prisiljeni racionalizirati rezerve plina domaćinstvima i industriji zbog problema u opskrbi.

"Od 10 sati ujutro (7 po GMT-u) 20. siječnja Gazprom i (ukrajinska državna tvrtka) Naftogaz počet će sustav dovoditi u normalnu funkciju za opskrbu i tranzit", kazao je agenciji Reuters glasnogovornik ruskog Gazproma Sergej Kuprijanov.

"To je sukladno instrukcijama koje su jutros u četiri sata izdali čelnici dviju tvrtki", rekao je Kuprijanov nakon razgovora između premijerke Timošenko i čelnika Gazproma, koji su potrajali do utorka rano ujutro.

Rusija će također obnoviti opskrbu plinom i same Ukrajine, koja je prekinuta od Nove godine zato što Kijev nije htio platiti višu cijenu plina. Šest dana kasnije izvoz plina koji je išao Europi preko Ukrajine također je prekinut nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da prisvaja plin namijenjen izvozu.

Ukrajinsko predsjedništvo kritizira nove dogovore o plinu s Moskvom

Ukrajinsko predsjedništvo i proruska oporba kritizirali su rusko-ukrajinske sporazume o plinu zaključene u ponedjeljak u Moskvi, predviđajući poteškoće za državno gospodarstvo, izvijestila je agencija Interfax.

"Dajemo Rusiji više od 60 posto popusta na tranzit jer je u Europi ta tarifa viša za 4 dolara po 1.000 prostornih metara na 100 km i tako ćemo subvencionirati Gazprom", rekao je o ruskom Gazpromu predstavnik predsjedništva za energetsku sigurnost Bogdan Sokolovski, na kojeg se poziva Interfax.

Prema tim sporazumima, Rusija će prodati svoj plin Ukrajini po tarifi "na temelju europske formule", ali uz 20 posto popusta za ovu godinu, dok tarifa za tranzit preko Ukrajine ostaje na razini od 2008. (1,7 dolara za 1000 prostornih metara na 100 km).

Potpredsjednik vlade Ukrajine Grigorij Nemirja rekao je da prosječna cijena plina za Ukrajinu ne bi trebala biti viša od 235 dolara tijekom cijele 2009. godine, prenosi Interfax.

Sokolovski je naveo da bi u prvoj polovici godine Ukrajina trebala kupovati ruski plin po 360 dolara.

Bude li godišnja cijena iznosila između 235 i 240 dolara, konačni ukrajinski korisnici plaćat će više od 300 dolara, predviđa on.

Oko 80 posto ruskog plina namijenjenog Europi prelazi preko Ukrajine.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika