22.01.2009. / 17:30

Autor: Hina

Indijska udruga tuži autore filma Slumdog Millionaire zbog kršenja ljudskih prava

Predstavniku udruge se nimalo ne sviđa izraz 'slumdog' kojim se opisuju desetci milijuna stanovnika siromašnih naselja straćara u Indiji

Potresna drama osvojila je prošli tjedan pet Zlatnih globusaPotresna drama osvojila je prošli tjedan pet Zlatnih globusaIndijska udruga tužila je autora "Slumdog-Millionairea", filma višestruko nagrađena Zlatnim globusima, s obrazloženjem da film krši ljudska prava i dostojanstvo siromašnih.

Tapeshwar Vishwakarma, predstavnik dobrotvorne udruge stanovnika slumova u istočnoj Indiji, podnio je tužbu u Patni (glavni grad indijske države Bihar) protiv zvijezde filma Indijca Anila Kapoora te protiv skladatelja originalne filmske glazbe A.R. Rahmana.

Za dnevnik Times of India Wishwakarma je rekao da mu se nimalo ne sviđa izraz "slumdog" kojim se opisuju desetci milijuna stanovnika siromašnih naselja straćara u Indiji, kao što je Dharavi u Mumbaiju (nekad Bombaj) gdje je britanski režiser Danny Boyle snimao film.

"Nisam ni očekivao ništa pozitivno od britanskog režisera, jer su nas njegovi predci nazivali 'psima'", rekao je odvjetnik Shruti Singh za novinsku agenciju Indo-Asian News Service (IANS), aludirajući na bolno doba kolonijalizma do 1947.

Loveleen Tandon, indijska pomoćnica režisera i direktorica castinga, rekla je za list Mail Today da se "naslov filma ne smije shvatiti ni kao uvrjeda ni psovka".

Potresna drama o pobjedniku indijske verzije kviza "Tko želi biti milijunaš" u Mumbaiju osvojila je prošli tjedan pet nagrada američkih filmskih kritičara Zlatni globus: za najbolji film, režiju (Danny Boyle) i scenarij (Simon Beaoufoy). Glavni glumac Dev Patel proglašen je najboljim mladim glumcem, a indijski glazbenik A. R. Rahman nagrađen je za najbolju glazbu.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika