26.01.2009. / 10:48

Autor: Martina Čizmić

Žbogar: Mi nismo loši dečki

"Došlo je vrijeme za rješavanje graničnog pitanja", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar

U sljedećih nekoliko tjedana Slovenija bi mogla odblokirati hrvatske pristupne pregovore sa EU, rekao je za Reuters slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar.

Ukoliko se postigne dogovor o posredovanju treće strane, Slovenija je spremna odblokirati hrvatske pregovore.

"Diplomati žele brzo rješenje bilateralnih pitanja, što bi Hrvatskoj omobućilo da pregovore sa EU dovrši do kraja 2009. godine i u članstvo uđe 2011.", istaknuo je Žbogar i dodao kako je svima u interesu da Hrvatska završi pregovore još ove godine.

Žbogar ističe kako bi postupak posredovanja pred Međunarodnim sudom pravde bio jednostavno predugačak, a nedostatak povjerenja među državama ne bi omogućio napredovanje u bilateralnim pregovorima.

Iako bi upravo posredovanje treće strane moglo biti dobitno rješenje, Slovenija još nije donijela službenu odluku o tome.

"Treba postići sporazum o operativnom okviru djelovanja takve komisije te o sadržaju, koji bi doveo do sporazuma i omogućio nastavak pregovora za Hrvatsku. Sve to bi se moralo dogoditi u sljedećih nekoliko tjedana", rekao je Žbogar.

"Ne osjećamo se kao loši dečki. Samo štitimo slovenske nacionalne interese", dodaje Žbogar.

Žbogar će tijekom dva dana u Bruxellesu razgovarati sa kolegama ministrima i od njih potražiti savjet kako riješiti probleme.

"Rješavanje problema sa Hrvatskom naša je glavna vanjskopolitička aktivnost ovih dana", istaknuo je na kraju Žbogar.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika