26.01.2009. / 11:33

Autor: Martina Čizmić

Putin okrivljuje Busha za "plinsku krizu"

"Ono što se dogodilo posljednjih nekoliko godina u Ukrajini rezultat je aktivnosti prijašnje američke administracije i Europske unije, koja ju podupire", rekao je Putin

Ruski premijer, Vladimir Putin, okrivljuje bivšeg američkog predsjednika Geogrea W. Busha za "plinsku krizu" koja je ugrozila europsku opskrbu plinom. Putin Busha okrivljuje za stvaranje političkog kaosa u regiji, koji je doveo do prepiranja oko glavnog europskog energenta.

"Ono što se dogodilo posljednjih nekolilko godina u Ukrajini rezultat je aktivnosti prijašnje američke administracije i Europske unije, koja ju podupire", rekao je Putin u intervjuu za Bloomberg.

Putin se osvrnuo i na novog američkog predsjednika Obamu te rekao kako je "oprezan, ali optimističan", što se njega tiče.

Iako su odnosi između Rusije i SAD-a nešto bolji nego u vrijeme Hladnog Rata, Putin ističe kako su vidljivi Obamini pomaci u revidiranju nekih odluka kojima se Rusija protivi, potput postavljanja raketnog štita i uključivanja Ukrajine i Gruzije u NATO.

Obama je nedavno izjavio kako ne osjeća obavezu nastaviti gradnju raketnog štita u Ukrajini, već će provjeriti hoće li uopće nastaviti sa projektom ili ga napustiti.

"Obamin uski krug suradnika smatra kako nema žurbe te kako bi bilo pametno dodatno analizirati projekt, a mi takve izjave pozdravljamo", rekao je Putin.

Rusija posebno pozdravlja američke izjave prema kojima Ukrajina i Gruzija ne moraju nužno biti u NATO-u kako bi im se osigurala sigurnost.

Zemlje zapadne Europe početkom prosinca stavile su veto na širenje NATO-a na Ukrajinu i Gruziju te se tako izdravno suprotstavile Bushevim naporima.

Dva tjedna kasnije Busheva administracija potpisala je "povelju o strateškom partnerstvu" sa Ukrajinom i Gruzijom. Ono što smeta Rusiji je činjenica da u povelji stoji kako će SAD "blisko surađivati na rehabilitaciji i modernizaciji ukrajinske plinske infrastrukture".

Ruski Gazprom je tijekom pregovora sa Ukrajinom isticao kako je povelja između SAD-a i Ukrajine "sumnjiva" te da sugestira Ukrajinsko "plesanje na glazbu koju svira SAD".

"Politička nestabilnost u Ukrajini je prijetnja Europskoj energetskoj sigurnosti", zaključio je Putin.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika