27.01.2009. / 13:54

 

EU parlamentarka iz Ljubljane napala Sloveniju zbog ultimatuma Hrvatskoj

Europska zastupnica poziva slovensku javnost da promijeni mišljenje o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora, jer to nije rješenje graničnog pitanja

Publicistica i zastupnica u europskom parlamentu, Mojca Drčar Murko, u svom je komentaru za slovensko Delo, apelirala na slovensku javnost da razmisli o daljnjem blokiranju hrvatskih pregovora sa Europskom unijom.

Podsjeća kako bi Slovenija zbog svog "nepromišljenog ultimatuma Hrvatskoj" mogla imati problema u budućnosti, a to svoje mišljenje temelji na nekoliko argumenata.

Prije svega, ističe kako je ultimatum, sam po sebi izuzetno snažno sredstvo pritiska u diplomaciji te ga treba oprezno upotrebljavati.

"Slovenija saveznike nije imala, a nije imala ni izlaznu strategiju. Odluka je bila prihvaćena unatoč tome da je pravna analiza eurpske komisije o razlozima za ultimatum bila u suprotnosti sa slovenskom. Istovremeno je predsjedništvo Unije nudilo dodatna jamstva za zaštitu interesa Slovenije. Hrvatska je trebala dati izjavu da ničim neće prejudicirati granicu, što je na kraju i napravila", navodi Mojca Drčar Murko.

Dodaje kako je slovenska blokada opteretila međudržavne odnose sa Hrvatskom, slično kao što je to bilo prilikom slovenskog ulaska u EU, kada su ju blokirale Italija i Austrija. No, za razliku od tog slučaja, Slovenija Hrvatskoj blokira 10 poglavlja.

Europska parlamentarka upozorava kako država koja blokira pregovore posredno poručuje kako treba pomoć treće strane da riješi bilateralne probleme i ističe kako Hrvatska želi da se spor riješi pred Međunarodnim sudom u Haagu.

"Hrvatska spor želi riješiti pred Međunarodnim sudom i ima pravo kada tvrdi da je na to pristala Slovenija. Na stranicama hrvatske vlade stoji da je "na hitnom sastanku na Bledu 26. kolovoza 2007. došlo do sporazuma između Janše i Sanadera, da će o graničnom sporu između država odlučiti Međunarodni sud sa sjedištem u Haagu. Pristali su i da presuda suda bude obvezujuća za Hrvatsku i Sloveniju, dok bi druga neriješena pitanja trebalil riješiti bilateralnim dijalogom na ministarskoj razini", podsjeća Mojca Drčar.

Kako su svi prijedlozi za bilateralno rješavanje problema iscrpljeni, dvijema državama ne preostaje ništa drugo nego se okrenuti trećoj strani za pomoć.

No, upozorava Mojca Drćar Murko, Europska unija i dalje se drži plana da do kraja godine završi pregovore sa Hrvatskom, pod uvjetom da Hrvatska ispuni preostale uvjete za pridruživanje. "Interes Unije, očito je dovoljno velik, da su predstavnici hrvatske vlade poručili kako su spremni susresti se sa slovenskim kolegama samo u "europskom okviru", piše Mojca.

Zanimljivo je da je, inače slovenskoj vlasti naklonjeni frankfurtski dnevnik Faz, sredinom prosinca objavio ovaj komentar: "Za Europsku pučku stranku su predsjednik komisije Maneul Barroso i predsjednik europskog parlamenta Hans Gert Pottering smatrali, kako će bivšeg konzervativnog premijera i vođu sadašnje opozicije Janeza Janšu uvjeriti u nužnost izostavljanja bilateralnih pitanja iz pregovora sa EU. Janša je čak potpisao odgovarajuću rezoluciju, ali čim se vratio u Ljubljanu, prijetio je sa referendumom o hrvatskom pristupu, ukoliko Zagreb ne prihvati slovenske zahtjeve".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika