27.01.2009. / 16:19

Autor: Hina

Papa rehabilitirao biskupa koji ne vjeruje u holokaust

Crkveni izvori, na koje se poziva agencija Reuters, kažu da je taj potez, koji je ogorčio židove i progresivne katolike, održava autokratski Benediktov stil vladavine u usporedbi s njegovim prethodnikom Ivanom Pavlom Drugim

Papa Benedikt XVI. odlučio je rehabilitirati biskupa osporavatelja holokausta bez posebnih konzultacija unutar Vatikana i tako podijelio prelate koji strahuju kako će taj potez trajno utjecati odnose sa židovima.

Crkveni izvori, na koje se poziva agencija Reuters, kažu da je taj potez, koji je ogorčio židove i progresivne katolike, održava autokratski Benediktov stil vladavine u usporedbi s njegovim prethodnikom Ivanom Pavlom Drugim.

"Papa to očito nije htio reći ljudima za koje je znao da su protiv. Upoznata je bila šačica ljudi i to onih koji nisu uključeni u dijalog sa židovima", rekao je jedan od vatikanskih izvora, zahtijevajući anonimnost.

Britanac Richard Williamson, jedan od četvorice biskupa "tradicionalista" čija su izopćenja povučena ove subote, nedavno je na švedskoj televiziji izjavio kako smatra da "plinske komore nisu nikad postojale" te da je u nacističkim logorima "ubijeno je maksimalno 300 tisuća židova".

Predsjednik Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana kardinal Walter Kasper, ureda koji se bavi i odnosima sa židovima, također nije bio konzultiran o rehabilitaciji Williamsona.

Nadalje, navodi Reuters, "u neslužbenom razgovoru" s mnogim crkvenim izvorima može se saznati kako gotovo nitko u Vatikanu nije imao pojma što je Williamson izjavio švedskoj televiziji. "Svi koje poznajem su to doznali iz novina. Nisu napravili dobru domaću zadaću kad je Williamson u pitanju", rekao je agenciji jedan od izvora.

Očito je također kako Vatikan nije bio pripremljen za lavinu kritika koje su slijedile nakon rehabilitacije Williamsona, kojega je zajedno s trojicom kolega iz Crkve izopćio Ivan Pavao II. 1988. jer su se zaredili bez dopuštenja Vatikana.

"Vatikanski stroj za kontrolu štete sada je ubacio u višu brzinu. Situacija podsjeća na događaje poslije Regensburga", dodao je isti izvor, misleći na kontroverzni Papin govor iz 2006. koji je razljutio muslimane diljem svijeta. Navodno se ni tada Benedikt nije ni sa kime savjetovao, kažu izvori.

Vatikanski list L'Osservatore Romano u uvodniku je napisao da su Williamsonovi komentari "teški, uznemirujući i neprihvatljivi" i podsjetio na crkveno učenje protiv antisemitizma. No, židovski čelnici to ne smatraju dovoljnim.

Teolozi nastoje objasniti razliku između povlačenja izopćenja, kao unutarnje stvari Crkve, i Williamsonovih komentara. "Holokaust je pitanje povijesti, a ne vjere. Osporavati holokaust je glupo, ali nije krivovjerno. Međutim, antisemitizam jest grijeh", rekao je jezuit Tom Reese s teološkog centra sveučilišta Georgetown.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika