27.01.2009. / 19:51

Autor: Hina

Obama i Medvedev razgovarali o poboljšanju američko-ruskih odnosa

Kremaljska služba za tisak o istom je telefonskom razgovoru, vođenom u ponedjeljak, priopćila kako su se dvojica čelnika suglasila "učiniti sve što je u njihovoj moći, kako bi rusko-američke odnose obnovili u njihovu punom potencijalu"

Predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvedev, u telefonskom su se razgovoru suglasili oko potrebe da se prihvati program razvoja bilateralnih odnosa dviju zemalja, priopćila je u utorak Bijela kuća.

"Predsjednici Obama i Medvedev govorili su o potrebi da se zaustavi lutanje u odnosima SAD i Rusije te izradi ozbiljan program za njihove bilateralne odnose", navodi se u priopćenju.

Rusko američki odnosi zategnuti su posljednjih godina zbog američkih planova izgradnje proturaketnog štita u istočnoj Europi, američke potpore proširenju NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, ruskih kritika vanjske politike SAD-a, prošlogodišnje ruske vojne intervencije u američkoj saveznici Gruziji i drugih pitanja.

"Predsjednici su se složili da kao novi čelnici iz naraštaja stasala poslije Hladnog rata, imaju jedinstvenu priliku, uspostaviti temeljito različitu vrstu odnosa između dviju zemalja", navodi Bijela kuća.

Obama je u razgovoru istaknuo važnost suradnje glavnih gospodarskih sila svijeta u suprostavljanju globalnoj ekonomskoj krizi, dodaje se u priopćenju.

Obama je također naglasio da dvije zemlje trebaju prevoditi ostatak svijeta u naporima za smanjenje nuklearnih arsenala i sprječavanje širenja nuklearnog oružja.

Dvojica čelnika izrazila su želju da se čim prije sastanu, a šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je u utorak kako očekuje da će Obama i Medvedev prve bilateralne razgovore održati na margini travanjskog summita skupine G20 u Londonu, prenose američki mediji.

Kremaljska služba za tisak o istom je telefonskom razgovoru, vođenom u ponedjeljak, priopćila kako su se dvojica čelnika suglasila "učiniti sve što je u njihovoj moći, kako bi rusko-američke odnose obnovili u njihovu punom potencijalu".

Obama je o jačanju bilateralnih odnosa u ponedjeljak telefonski razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyem i brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lulom da Silvom.

U razgovoru s Merkel i Sarkoyzem, Obama je istakao predanost snažnim odnosima s obje zemlje u suprotstavljanju globalnim izazovima. Čelnici su dogovorili blisku suradnju u reagiranju na svjetsku financijsku krizu, pripreme za gospodarski summit G20 u Londonu početkom travnja, nakon kojeg će slijediti summit NATO-a, koji zajednički organiziraju Francuska i Njemačka.

Bijela kuća je navela da je Obama razgovarao s Merkel i Sarkozyem o njihovoj zajedničkoj predanosti misiji NATO-a u Afganistanu, o stanju u Gazi i drugim pitanjima.

Obama i Lula da Silva razgovarali su o važnosti snažnih odnosa SAD i Brazila, te jačanju suradnje na području zaštite okoliša, energije i napora da se riješi svjetska financijska kriza.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika