28.01.2009. / 09:10

Autor: Hina

Amerikanci presreli iranski brod sa oružjem za Gazu

McMullen je kazao da su se pripadnici američke mornarice uz dozvolu kapetana ukrcali na brod i pronašli oružje, no nisu imali zakonite ovlasti da zaplijene oružje

Zapovjednik američkog združenog stožera admiral Mike McMullen izjavio je u utorak da je američka mornarica u Crvenom moru presrela iranski brod pod sumnjom da prevozi oružje za militante Hamasa u Pojasu Gaze, ali ga je bila prisiljena osloboditi jer nije bilo pravne osnove za zadržavanje.

Različite vrste ručnog oružja i streljiva pronađene su na brodu koji je plovio pod ciparskom zastavom kada je zaustavljen. Brod je oslobođen u ponedjeljak.

Na konferenciji za tisak u Washingtonu, McMullen je kazao da su se pripadnici američke mornarice uz dozvolu kapetana ukrcali na brod i pronašli oružje, no nisu imali zakonite ovlasti da zaplijene oružje.

"Oni su smatrali da se se radi o kršenju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koja zabranjuje takve isporuke oružja iz Irana, otkuda je došlo, a vjerujemo da ide za Siriju, gdje će vjerojatno doći idući dan", rekao je Mulen, dodajući kako Sirija kao odredište oružje nije "sjajan ishod".

SAD je, po njegovim riječima, učinio koliko je mogao legalno. "Postoje vlasti, ograničenja i provedba te određene rezolucije UN-a ... mi nismo ovlašteni zaplijeniti oružje ili učiniti nešto slično", dodao je.

Zapovjednik združenog stožera je naglasio kako slučaj pokazuje da Iran jasno krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, što ukazuje na potrebu postojanje jače rezolucije.

Zbog odbijanja da prekine s obogaćivanjem urana i zaustavi svoj nuklerani program, Vijeće sigurnosti UN-a je Iranu 2007. uvelo sankcije, među kojima je i zabrana uvoza i izvoza oružja.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika