29.01.2009. / 11:59

Autor: Nika Jurčević

Prva ljubav zaborava nema! Ili?

Sjećate li se svoje prve ljubavi? Prvog poljupca u zamračenom kutku školskog igrališta, prvih leptirića u trbuhu, sanjarenja o zajedničkoj budućnosti, prvih ljubavni jada i na kraju - slomljenog srce... Da? Onda ste i vi dokaz pretposatvke sociologa da je prvu ljubav nemoguće izbrisati iz pamćenja

Postoji li uopće idealna ljubav, pitaju se znanstveniciPostoji li uopće idealna ljubav, pitaju se znanstveniciTeško je ne idealizirati prvu ljubav. Za nju često vežemo najdraže uspomene i sjećanje na „najbolje dane našeg života". No jedno je sigurno - prve ljubavi događaju nam se prerano, a zbog neke velike kozmičke nepravde one su po definiciji osuđenje na propast. Iako nam se čini da bi s njom mogli ostati zauvijek, prije ili kasnije počemo se pitati postoji li nešto bolje za nas i upustimo se u potragu za pravom osobom naših snova. No vrlo brzo shvatimo da takva u stvarnosti ne postoji, a tada vizija idealnog dečka poprimi oličenje te naše zaboravljene prve ljibavi. I što onda? Povratka nema. A glazba koju je slušao, filmovi koje je volio, mjesta na koja ste odlazili, način na koji se ljubio, na koji je znao učiniti da se osjećate bolje, pa čak i gore, odjednom poprime neku novu draž, a on postaje onaj kojeg tražite u svim drugima. No takvo idealiziranje može imati teške posljedice na naš ljubavni život. Upravo zbog toga sociolozi su se složili da bi ostatak našeg života bio puno sretniji kada bismo prosekočili prvu ljubav.

PRESKOČITE PRVU LJUBAV

„Čini se da tajna dugoročne sreće u ljubavi leži u preskakanju prve, mladenačke veze" rekao je Brynin, vodeći službenik na Institutu za socijalna i ekonomska istraživanja na „University of Essex". Ako dozvolite da strast koju ste osjećali u prvoj, postane mjerilo dimamičnosti svih budućih veza, neizbježno je da vam se u budućnosti ozbiljniji partneri i odnosi čine dosadnima i razočaravajućima. „Problem nastaje ako osim onih staloženih i konkretnih stvari u vezi, nastavite tražiti uzbuđenja i intenzitet koji ste osjećali kao djeca." rekao je Brynin.
Profesorica socijalne psihologije na „Universiti of Central Lancasire", Gayle Brewer, složila se dodavši: „Zrele veze trebaju sadržavati niz kvaliteta da bi opstale, no one uglavnom nisu komplementarne razini intenziteta. Ako je ono što tražite od partnera spontanost koja je prvu ljubav činila toliko uzbudljivom, zaboravite da će vam on u isto vrijeme biti potpuno predan i pouzdan. Netko spontan i razigran rijetko može imati i te kvalitete. Paradoksa li - ono što bi vezu učinilo idealnom, u biti bi ju dovelo do propasti. Ako se emocionalno fiksirate na zabavu, iako znate da trebate stabilnost, postavljate zahtijeve koje niti jedna veza ne može zadovoljiti,". Ali prof. Helen Fisher, antropologinja s „Rutgers Universityja" u New Jerseyu vjeruje da čeznja za tim početnim intenzitetom emocija može pomoći vezi da opstane i leptirićima u trbušćići da nikada ne zamru. Snimanjem CT-a glave Fisher je promatrala aktivnosti na mozgu kod onih koji su u sretnom braku vec više od 2 desetljeća i onih koji su u vezi manje od 6 mjeseci.
„Mozak je reagirao vrlo slično, a to je neosporan dokaz da ljubav može prkositi vremenu" rekla je Fisher.

REALIZAM vs. ROMANTIZAM

No na kraju je ipak sve na vama. Hoćete li odabrati život čvrsto na tlu ili onaj u oblacima, sami ćete odlučiti. Je li vrijedno ostatak života provesti u vezama koje nas ne ispunjavaju, zbog nezaboravnih nekoliko mjeseci s dečkom koji bi prije ili kasnije postao nedovoljno dobar? Ili s druge strane - Je li vrijedno odreći se tih neponovljivih trenutaka kojih se uvijek rado sjetimo s mrvicom tuge u očima, da bi kasnije mogli biti realniji i zadovoljniji? Tko zna... Možda je ipak najpametnije vjerovati onom klišeju „samo slušaj što ti srce govori" - ali i glavi dajmo šansu, tako ćemo sigurno najmanje pogriješiti.

Vezane vijesti

Pola Hrvatica ne koristi kontracepciju

Pola Hrvatica ne koristi kontracepciju

Treće godišnje višenacionalno istraživanje koje istražuje stavove mladih prema seksu i kontracepciji predstavljeno je danas s ciljem obilježavanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika