30.01.2009. / 07:46

Autor: Hina

Rehn: Island bi zbog financijskog sloma mogao pristupiti Uniji s Hrvatskom

"EU više voli kad se dvije zemlje pridružuju istodobno nego individualno. Ako Island uskoro podnese kandidaturu i pregovori se brzo završe, Hrvatska i Island bi se mogli uključiti u EU paralelno", rekao je on

Europski povjerenik za proširenje Olli RehnEuropski povjerenik za proširenje Olli RehnIsland će biti uključen u ubrzanu proceduru za prijam u Europsku uniju kako bi se ta zemlja spasila od financijskog sloma, a sve su raširenija očekivanja da bi za nekoliko mjeseci mogao podnijeti zahtjev za članstvom, izvješćuje u petak britanski list The Guardian.

List piše kako se Europska komisija priprema za kandidaturu ovisno o rezultatu izvanrednih izbora koji se očekuju u svibnju.

Island bi se mogao pridružiti EU-u istodobno kad i Hrvatska, rekao je u intervjuu The Guardianu europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"EU više voli kad se dvije zemlje pridružuju istodobno nego individualno. Ako Island uskoro podnese kandidaturu i pregovori se brzo završe, Hrvatska i Island bi se mogli uključiti u EU paralelno", rekao je on.

The Guardian izvješćuje kako bi se na aplikaciju Islanda gledalo vrlo povoljno u Bruxellesu te da bi se pregovori, za koje obično trebaju godine, bili ubrzani kako bi Island postao 29 članica EU-a za rekordno vrijeme, vjerojatno 2011.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika