31.01.2009. / 10:12

Autor: Hina

Petnaest milijuna Iračana bira: Izbori kao test za stabilnost zemlje

U čitavoj je zemlji gotovo milijun iračkih vojnika i policajaca u stanju pripravnosti te su poduzete drakonske sigurnosne mjere kako bi se izbjegli samoubilački napadi ekstremista koji se protive izborima

Petnaest milijuna Iračana počelo je u subotu ujutro s glasovanjem za izbor pokrajinskih vijeća pod visokim nadzorom policije i vojske na prvim izborima od 2005.

Od Mosula, "posljednjeg urbanog uporišta Al-Kaide" na sjeveru Iraka, do Faoa na krajnjem jugu, na obalama Zaljeva, preko Ramadija, na ulazu u pustinju, te u Bagdadu, birački uredi otvoreni su u uobičajenih sedam sati. Šest i pol tisuća glasačkih ureda zatvorit će se u 17 sati.

To pokrajinsko glasovanje služi kao test za stabilnost zemlje i popularnost premijera Nurija al-Malikija čija se lista "Koalicije za pravnu državu" smatra favoritom.

U čitavoj je zemlji gotovo milijun iračkih vojnika i policajaca u stanju pripravnosti te su poduzete drakonske sigurnosne mjere kako bi se izbjegli samoubilački napadi ekstremista koji se protive izborima.

U 14 pokrajina, od ukupno 18, zaštita glasačkih ureda provodi se bez podrške Amerikanaca. Prigodom izbora 2005. Amerikanci su morali pomagati iračkim snagama.

Eksplodirale granate u blizini glasačkih mjesta

Četiri zaglušujuće granate eksplodirale su u subotu ujutro blizu glasačkih ureda u Tikritu, nekadašnjem uporištu diktatora Sadama Huseina, 180 km sjeverno od Bagdada, priopćeno je iz policijskog izvora.

Ranije je policijski izvor rekao da se radi o minobacačkoj pucnjavi u kojoj nije bilo žrtava.

Policijski djelatnik iz Tikrita kazao je da su zaglušujuće granate postavljene u kantama za otpad u blizini glasačkih ureda. Požar u kantama izazvao je eksploziju granata.

Petnaest milijuna Iračana pozvano je u subotu da izaberu svoja pokrajinska vijeća.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika