02.02.2009. / 10:14

 

Pahor i Žbogar ovaj će tjedan predstaviti slovenske pozicije prema Hrvatskoj

Kako je u ponedjeljak javio Slovenski radio, Žbogar će u srijedu sudjelovati na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu i sastati se s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom Gertom Poetteringom

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ovoga će tjedna u Strasbourgu, Parizu i Londonu nastojati još jednom objasniti stajališta Ljubljane u prijeporu s Hrvatskom koji je doveo do blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Kako je u ponedjeljak javio Slovenski radio, Žbogar će u srijedu sudjelovati na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu i sastati se s predsjednikom Europskog parlamenta Hansom Gertom Poetteringom.

Žbogar nastoji ojačati položaj Ljubljane među zastupnicima, osobito nakon što je nedavno vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta velikom većinom pozvao Hrvatsku i Sloveniju da svoj granični prijepor riješe pred međunarodnim sudom.

To je u Sloveniji doživljeno kao izolacija slovenskog službenog stajališta da se spor mora riješiti prije uključivanja Hrvatske u EU i rezultat "jakog lobiranja" hrvatskih vlasti na članove parlamenta i na pojedine zastupničke skupine.

Istodobno će premijer Borut Pahor na već najavljenoj europskoj turneji ovoga tjedna pokušati ojačati slovenski položaj razgovorima s čelnicima europskih država.

Pahor će se, kako je potvrđeno, u srijedu u Parizu sastati s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, gdje će jedna od tema biti i odnosi Slovenije i Hrvatske. Dan poslije, Pahor će tijekom radnog posjeta Velikoj Britaniji razgovarati i s premijerom Gordonom Brownom, a uz raspravu o globalnoj krizi u svijetu dotaknut će se stanja u regiji, te Hrvatske i njezinih budućih pristupnih pregovora.

Pahor će tijekom boravka u Londonu u četvrtak popodne imati i predavanje o napretku zemlje od stjecanja samostalnosti do lanjskog predsjedavanja EU-om, na London School of Economics and Political Sciences. Naslov jednosatnog predavanja je "Slovenija - od federalnog entiteta do države za kormilom Europske unije".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika