03.02.2009. / 17:58

Autor: Hina

Merkel: Papa mora jasno reći da je nijekanje holokausta nedopustivo

"Papa i Vatikan moraju vrlo jasno reći da se holokaust ne može nijekati te da se s judaizmom moraju održavati pozitivni odnosi", rekla je Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u utorak papu Benedikta XVI. da jasno kaže kako Vatikan ne dopušta nikakvo nijekanje holokausta.

To je njezin prvi, neuobičajeno oštar, odgovor na Papinu odluku da rehabilitira četvoricu katoličkih biskupa, od kojih jedan niječe postojanje holokausta.

Merkel, kći protestantskog pastora, rekla je da obično ne komentira unutarnje stvari Crkve. "Međutim, drugo je kad govorimo o temeljnim pitanjima", izjavila je Merkel na konferenciji za novinare nakon susreta s kazahstanskim predsjednikom.

"Mislim da je temeljno pitanje ako se, zbog odluke Vatikana, stvori dojam da se holokaust može zanijekati", kazala je. "Papa i Vatikan moraju vrlo jasno reći da se holokaust ne može nijekati te da se s judaizmom moraju održavati pozitivni odnosi", dodala je.

Vatikan još nije dao takvo objašnjenje, rekla je Merkel.

Papa je izazvao ljutnju ukinućem izopćenja biskupa Richarda Williamsona koji poriče da su Židovi ubijani u nacističkim plinskim komorama.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika