03.02.2009. / 19:48

Autor: Hina

Njemci štrajkom traže veće plaće

Oko 700.000 zaposlenika u javnim službama traži prosječno povišenje plaća za osam posto

Štrajkovima upozorenja diljem Njemačke djelatnici njemačkih javnih službi u utorak su pojačali pritisak na poslodavce u pregovorima o povišenju plaća, a na središnjem skupu u Hannoveru okupilo se više od 15.000 prosvjednika koji su od predstavnika saveznih pokrajina zatražili da popuste u pregovorima.

"Ne možemo više dopuštati politiku blokade koju provode poslodavci", rekao je okupljenima u Hannoveru predsjednik sindikata djelatnika u javnim službama Verdi Frank Bsirske. On je državu, koja je u ovom slučaju i poslodavac preko saveznih pokrajina, gradova i općina, optužio da od građana traži pojačanu unutarnju potrošnju kako bi se svladala gospodarska kriza, a istodobno svojim namještenicima odbija povisiti plaće.

"Ministar gospodarstva Glos neprestano ponavlja da treba što više trošiti pa je onda red da se pobrinu za to da djelatnicima u javnim službama na kraju mjeseca ostane više u novčaniku", rekao je Bsirske.

Osim u Hannoveru sindikati Verdi, Sindikat policajaca (GdP) i Sindikat učitelja (GEW) pozvali su svoje članove da obustave rad i u ostalim saveznim pokrajinama. Tako su u Bavarskoj, Donjoj Saskoj, Saskoj i Mecklenburg-Vorpommernu štrajkali policajci, djelatnici u javnom prijevozu, te osoblje u obrazovanju i zdravstvu. Po tvrdnjama sindikata štrajk nije znatnije utjecao na javni život, ali je zastoja u gradskom prijevozu bilo u nekim dijelovima Bavarske.

Oko 700.000 zaposlenika u javnim službama traži prosječno povišenje plaća za osam posto, što poslodavci, općine gradovi i savezne pokrajine odbijaju obrazlažući to nedostatnim proračunom. Pregovori poslodavaca i sindikata trebali bi se nastaviti 14. i 15. veljače.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika