04.02.2009. / 15:42

Autor: Hina

Sjeverna Koreja sprema se pokusno ispaliti raketu prema Japanu?

"Lokacija pokusnog ispaljivanja na istočnoj obali znači da će raketa vjerojatno biti ispaljena iznad Japana i u smjeru SAD-a", piše Chosun Ilbo

Sjeverna Koreja možda se priprema pokusno ispaliti svoju raketu najdužeg dometa, i to moguće prema Japanu, s lokacije na istočnoj obali kojom se prije koristila u te svrhe, javljaju u srijedu južnokorejski mediji.

Ta su izvješća slijedila nakon prijetnji Seulu i Washingtonu, za koje analitičari kažu da im je svrha zastrašiti konzervativnog južnokorejskog predsjednika Leea Myung-baka i privući pozornost novog američkog predsjednika Baracka Obame.

Južnokorejske novine Chosun Ilbo navode, pozivajući se na vladine izvore, da je veliki objekt za koji se sumnja da je dio rakete dalekog dometa Taepodong-2 prevezen na lokaciju s koje se pokusno lansiraju rakete na sjevernokorejskoj istočnoj obali.

"Lokacija pokusnog ispaljivanja na istočnoj obali znači da će raketa vjerojatno biti ispaljena iznad Japana i u smjeru SAD-a", piše Chosun Ilbo.

Sjedinjene Države u utorak su upozorile Sjevernu Koreju zbog naznaka da Pjongjang planira pokusno lansirati projektil dugog dometa, ističući da bi to smatrale "beskorisnim i provokativnim".

Pjongjang je posljednji puta testirao Taepodong 2006. no projektil se raspao ubrzo nakon polijetanja.

Taepodong-2 ima najveći domet od 6.700 kilometara i teoretski može dosegnuti Aljasku.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika