05.02.2009. / 12:06

Autor: Hina

Slovencima presuda Međunarodnog suda pravde nije prihvatljiva

"Pravorijek ICJ-a u sporu Rumunjske i Ukrajine trebalo bi proučiti, ne samo presudu nego i obrazloženje, ali sam protivnik bilo kakvih usporedbi s razgraničenjem Slovenije i Hrvatske", rekao je Pogačnik

Slovenski stručnjaci za međunarodno pravo odbijaju mogućnost da se Slovenija i Hrvatska razgraniče po modelu kojim je Međunarodni sud pravde (ICJ) u utorak svojom presudom razriješio dugogodišnji spor oko dijelova Crnog mora konačno iscrtavši novu granicu između Rumunjske i Ukrajine, a slovenski političari smatraju da je ta "opasnost" otklonjena inicijativom Europske komisije o formiraju tročlanog "vijeća mudraca".

Presuda ICJ-a u rumunjsko-ukrajinskom sporu još je jedan dokaz da bi Slovenija, ako se granični prijepor s Hrvatskom iznese pred bilo koju međunarodnu ustanovu, morala ustrajati na uvažavanju "načela pravičnosti" jer bi u suprotnom došla u opasnost da se Piranski zaljev podijeli s Hrvatskom "crtom sredine", komentirao je najnoviju presudu ICJ-a pročelnik katedre za pomorsko i prometno pravo ljubljanskog sveučilišta Marko Pavliha.

"Ova presuda ponovo dokazuje konzervativni pristup sudaca. Oni se već desetljećima odlučuju za crtu sredine u razgraničenju na moru. Smatraju da je to varijanta koja donosi najmanje štete, odnosno da se radi o kompromisu za obje države u sporu", rekao je Pavliha u razgovoru za ljubljansku "Mladinu", dodajući da takva presuda Sloveniji ne bi odgovarala jer ne bi uvažila posebne povijesne okolnosti.

Pavliha koji je bio i ministar prometa u nekadašnjoj vladi bivšeg premijera Antona Ropa tumači da se Slovenija u delimitaciji s Hrvatskom mora pozivati na onaj dio UN-ove konvencije o pravu mora kojim se predviđa da se od crte sredine u delimitaciji na moru, odnosno utvrđivanja linije koja je jednako udaljena od obala država koje su u sporu, može i odstupiti.

To se, kako dodaje, čini onda kad postoje "posebne okolnosti" ili "povijesni argument", pa se zato Slovenija pri razgraničenju poziva na tzv. "načelo pravičnosti", a primjenu istog načela zahtijeva i za razgraničenje u zadnjem graničnom sektoru na kopnu, prije izlaska granice na more.

Slično, iako rezerviranije stajalište, ima i istaknuti stručnjak za međunarodno pravo Miha Pogačnik, koji je donedavno vodio slovenski dio međudržavnog povjerenstva koje je trebalo pripremiti arbitražni postupak pred ICJ-om. To je povjerenstvo sastavljeno prije godinu i pol dana, temeljem dogovora koji su 26. kolovoza 2007. na Bledu postigli premijeri Ivo Sanader i Janez Janša, kad je Janša izjavio da je postignut načelan i neformalan sporazum da se spor nakon niza neuspješnih bilateralnih pokušaja rješenja granice iznese pred suce ICJ-a.

U međuvremenu povjerenstvo nije uspjelo uskladiti slovenski i hrvatski nacrt prijedloga arbitražnog okvira, osobito pitanje presude po "načelu pravičnosti". Pogačnik je nedavno dao ostavku na svoj položaj i svoje izvješće predao premijeru Borutu Pahoru koji je nakon blokade hrvatskih pristupnih pregovora zahtijevao da povjerenstvo prestane s radom.

"Pravorijek ICJ-a u sporu Rumunjske i Ukrajine trebalo bi proučiti, ne samo presudu nego i obrazloženje, ali sam protivnik bilo kakvih usporedbi s razgraničenjem Slovenije i Hrvatske", rekao je Pogačnik, dodavši: "Kod nas se radi o jedinstvenom slučaju, gdje presuda mora uvažiti posebne okolnosti. Svaki slučaj razgraničenja ima i zamke. Iako u većini slučajeva sud presuđuje prema crti sredine, sve ovisi i o tome o kakvom sporu je riječ, odnosno o kojem morskom pojasu se donosi presuda, to jest jesu li sudu stranke u sporu dale ovlasti da prosuđuje o različitim morskim pojasevima ili da samo povuče graničnu crtu", izjavio je za "Mladinu" Pogačnik.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk, po obrazovanju i sam pravnik i prije preuzimanja predsjedničke dužnosti profesor na pravnom fakultetu, u više se prigoda u zadnje vrijeme s velikom zadrškom očitovao o mogućnosti iznošenja spora s Hrvatskom pred ICJ, tvrdnjama da su njegove presude "konzervativne" i da su za slučaj Slovenije i Hrvatske potrebna "inovativnija" rješenja.

Tuerk je početkom godine skupini stranih novinara koji su došli u Ljubljanu na poziv vlade, kako bi se upoznali s prirodom slovensko-hrvatskog spora, rekao da ne bi trebalo isključiti postupak "mirenja" u kojemu bi se postiglo rješenje zadovoljavajuće za obje strane. To bi mogao biti primjer za granične sporove, odnosno njihovo rješavanje na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Pri tom je Tuerk spominjao i bivšeg francuskog ustavnog suca Roberta Badintera kao odličnog poznavatelja slovensko-hrvatskih odnosa, a Badinter je, kako navode mediji, uključen kao mogući član "vijeća mudraca" koje predlaže Europska komisija i u Ahtisaarijevu posredničku skupinu.

Tuerk je u srijedu podržao osnivanje medijatorske skupine, dok je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u srijedu u Strasbourgu izjavio da za predaju graničnog spora ICJ-u više nema vremena ako se želi da se granični prijepor na vrijeme riješi i tako deblokira hrvatski pristupni proces s EU-om, te da je jedina realna mogućnost za rješenje spora upravo u posredovanju europskih medijatora.

Tako misli i slovenski državni vrh koji se zadnjih mjeseci - nakon zaustavljanja hrvatskih pristupnih pregovora - u više prigoda očitovao da u sadašnjoj situaciji arbitražu smatra prevladanom opcijom i da treba pronaći povoljno političko rješenje u sklopu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika