05.02.2009. / 17:10

Autor: Hina

Pahor: Posredovanje je jedino rješenje slovensko-hrvatskog spora

Pahor je dodao kako "misli da su u Londonu s razumijevanjem prihvatili ono što smo im rekli" objašnjavajući slovenska stajališta u sporu s Hrvatskom

Slovenski premijer Borut Pahor u četvrtak se u Londonu sastao s britanskim premijerom Gordonom Brownom, izjavivši nakon susreta da je Slovenija sklona varijanti da se prijeporno granično pitanje s Hrvatskom rješava posredništvom.

"Po našoj ocjeni to je sada jedina realna mogućnost da se u razumno kratku vremenu riješi ili se predloži rješenje za granično pitanje", rekao je Pahor slovenskim novinarima u Londonu nakon susreta s Brownom, kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.

Pahor je dodao da unatoč načelnoj sklonosti tom prijedlogu, Slovenija, prije nego konačno odluči o mandatu posredničke skupine, želi dobiti "cjelovitu sliku".

"Prije te odluke savjetovat ću se i u vladi, i s parlamentarnim političkim strankama. No smatram da je u ovom trenutku upravo posredništvo ne samo jedini nego i realan put da se riješi granično pitanje koje već 17 godina opterećuje odnose dviju država", rekao je Pahor, dodavši da bi ovaj put to konačno moglo i uspjeti.

Pahor je dodao kako "misli da su u Londonu s razumijevanjem prihvatili ono što smo im rekli" objašnjavajući slovenska stajališta u sporu s Hrvatskom.

Pahor je u izjavi dodao da je s britanskim premijerom razgovarao o rješavanju gospodarske i financijske krize. "Britanski premijer smatra da Slovenija krizu rješava na pravi način i da su naše mjere dobre", rekao je Pahor nakon susreta u Downing Streetu.

Dodao je da je britanskog premijera pozvao da što prije posjeti Sloveniju koja i sama traži odgovore i mjere kako ubuduće spriječiti nastanak krize u bankarstvu i njezino prelijevanje najprije na područje financija, a onda i u realno gospodarstvo. S Pahorom su u Londonu bili i ministri financija i gospodarstva Franci Križanič i Matej Lahovnik.

Slovenski mediji neslužbeno u četvrtak prenose da je Pahor predsjedniku vlade utjecajne članice EU-a iznio mišljenja i očekivanja Ljubljane o stajalištima europskih ustanova o hrvatsko-slovenskom sporu, stanju dijaloga s Hrvatskom te o inicijativi Europske komisije po kojoj bi se granični bilateralni prijepor rješavao uz pomoć tročlanog "vijeća mudraca", a ne međunarodne sudske ustanove.

Ljubljansko "Delo" tvrdi da London neslužbeno ocjenjuje da ometanje Hrvatske na putu u EU "nije dobro za stabilnost regije", ali da razumije i logiku Slovenije koja je blokadom pregovora "izrazila svoje stajalište" u sporu. Isto tako, tvrde slovenski mediji, britanska vlada drži da bi inicijativa EK-a mogla pomoći jer se smatra vrlo poticajnim što se među mogućim posrednicima spominje Martti Ahtisaari kao iskusan pregovarač, ali podupire i svaku mogućnost rješenja o kojem bi se mogle dogovoriti dvije države.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika