06.02.2009. / 07:44

Autor: Hina

Žbogar: Došlo je vrijeme da se riješi granično pitanje između Hrvatske i Slovenije

U potpunosti podupiremo ulazak Hrvatske u EU i NATO, ali smatramo da su dvije države dostatno zrele da se konačno riješi granično pitanje i to prije nego Hrvatska uđe u EU

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u četvrtak u Pragu kako Slovenija želi da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO, ali kako je došlo vrijeme da se riješi granični prijepor između dviju država.

"U potpunosti podupiremo ulazak Hrvatske u EU i NATO, ali smatramo da su dvije države dostatno zrele da se konačno riješi granično pitanje i to prije nego Hrvatska uđe u EU, bilo dvostranim dogovorom ili uz pomoć trećega", rekao je Žbogar u izlaganju u središtu za ekonomske studije Praškog sveučilišta.

Žbogar je dodao kako Slovenija smatra da države zapadnog Balkana u Europsku uniju treba uključivati ovisno o njihovu napretku i pojedinačno te da je Hrvatska do sada u tom pogledu najviše učinila.

"Prema zapadnom Balkanu treba voditi racionalnu i realističnu politiku. Proces integracije regije u EU lani je zapao u krizu zbog zastoja u ratifikaciji Lisabonskog ugovora i gospodarske krize, ali zatvaranje vrata EU-a integraciji zapadnog Balkana ne bi pridonijelo konsolidaciji", rekao je Žbogar.

Slovenski ministar vanjskih poslova posjet Češkoj, koja predsjeda EU-om, završava u petak, kada se sastaje s najvišim češkim dužnosnicima, a s češkim ministrom vanjskih poslova Karlom Schwarzenbergom održat će i zajedničku konferenciju za novinare.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika