06.02.2009. / 17:00

Autor: Hina

Der Spiegel mora platiti odštetu supruzi Josefa Fritzla

Objavljujući presudu, sutkinja je objasnila da mora postojati mogućnost izvješćivanja o "tom slučaju zločina bez premca". Stoga je dopušteno pobliže rasvjetljavanje obiteljskog života u Fritzlovoj kući, "kako bi se mogla razumjeti pozadina"

Josef FritzlJosef FritzlNjemački tjednik Der Spiegel mora platiti 4.000 eura odštete supruzi Josefa Fritzla, Austrijanca koji je držao svoju kćer zatvorenu u podrumu i s njom počinio rodoskvrnuće, odlučio je u petak sud u Beču.

Prema mišljenju austrijske sutkinje tjednik je člankom o slučaju rodoskvrnuća objavljenim u svibnju 2008. povrijedio pravo 73-godišnjakinje na privatnost.

Presuda nije pravomoćna, a i pravni zastupnik tjednika kao i odvjetnica tužiteljice zadržali su pravo na žalbu.

Objavljujući presudu, sutkinja je objasnila da mora postojati mogućnost izvješćivanja o "tom slučaju zločina bez premca". Stoga je dopušteno pobliže rasvjetljavanje obiteljskog života u Fritzlovoj kući, "kako bi se mogla razumjeti pozadina".

"Pažljivo" izvješćivanje "koje se odnosi na povod" o supruzi i djeci čovjeka koji je svoju kći 24 godine držao zatvorenu u podrumu, zlostavljao ju i s njom začeo sedmero djece, treba se tolerirati čak i onda kad su izvješća bliska najintimnijoj privatnosti osoba o kojima je riječ.

"Inače se o tom slučaju uopće ne bi moglo izvješćivati", naglasila je sutkinja.

Der Spiegel je u članku na više stranica ipak objavio "jednu informaciju previše", izjavila je sutkinja.

Objavljeni detalji iz bračnog i spolnog života u članku u prvom su redu služili "zadovoljavanju radoznalosti čitatelja i njihove želje za senzacijom".

Supruga J. Fritzla je smije postati "medijska lovina", zaključila je sutkinja i odredila odštetu koja je ipak znatno manja nego što je tužiteljica tražila.

Vezane vijesti

'Titove tajne ubojice': Der Spiegel objavio priču o likvidacijama hrvatskih...

'Titove tajne ubojice': Der Spiegel objavio priču o likvidacijama hrvatskih iseljenika

Gojko Bošnjak bio je 1973. godine žrtva pokušaja ubojstva u Njemačkoj. Počinitelj je 1974. u Karlsruheu osuđen na deset godina zatvora. No,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika