07.02.2009. / 09:31

Autor: Hina

Rusija odustaje od raketa ako SAD odustane od štita

Rusija je najavila da će na planirani američki štit odgovoriti postavljanjem raketnog sustava u Kalinjingradu, na ruskome zapadu

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev jasno je rekao da Moskva neće postaviti rakete Iskander u Kalinjingradu ako SAD ne bude gradio proturaketni štit u središnjoj Europi, izjavio je u petak u Muenchenu zamjenik ruskog premijera.

Bivša američka administracija Georgea W. Busha dogovorila se lani o rasporedu 10 presretača raketa u Poljskoj i postavljanje radara u Češkoj, koji bi štitili Europu od "nepoćudnih država".

"Predsjednik Medvedev od početka je jasno i nedvosmisleno rekao: 'ne bude li presretača u Poljskoj i Češkoj, kako je to planirala bivša administracija, jasno je da neće biti ni Iskandera u Kalinjingradu'", izjavio je Sergej Ivanov na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

Rusija je najavila da će na planirani američki štit odgovoriti postavljanjem raketnog sustava u Kalinjingradu, na ruskome zapadu.

Moskva proturaketni štit doživljava kao prijetnju vlastitoj sigurnosti.

"Istodobno, spremni smo nastaviti razgovore o tom pitanju i nadamo se rezultatu", rekao je zamjenik ruskog premijera.

Rusija je za to da zajednički procijenimo prijetnje te ako utvrdimo da postoje, spremna je za zajednički pristup uz primjenu ruske tehnologije, rekao je Ivanov.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika