07.02.2009. / 09:44

Autor: Hina

Pahor: Nisam sa Sarkozyem razgovarao o Hrvatskoj

"Francuska je naša treća gospodarska partnerica i ono što zabrinjava Francusku zabrinjava i nas, a tako je i s teškoćama u eurozoni", rekao je Pahor

Susretom s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem slovenski premijer Borut Pahor završio je u petak navečer jednodnevan posjet Parizu, u tijeku kojeg je iznio stajališta o graničnom prijeporu s Hrvatskom, ali je nakon susreta sa Sarkozyjem izjavio da nisu razgovarali o Hrvatskoj.

"S francuskim predsjednikom nisam ragovarao o Hrvatskoj, nego o gospodarskoj i financijskoj krizi, a tomu je posjet bio i namijenjen", rekao je Pahor.

Dodao je da podupire Sarkozyjevu zamisao o sastanku na vrhu država eurozone te da su razgovarali i o prevadavanju gospodarske krize, usklađivanju mjera u skupini država koje se služe eurom i gospodarskoj dvostranoj suradnji.

"Francuska je naša treća gospodarska partnerica i ono što zabrinjava Francusku zabrinjava i nas, a tako je i s teškoćama u eurozoni", rekao je Pahor.

Podsjetio je da je Slovenija već donijela prvi paket mjera za prevladavanje gospodarske i financijske krize, te želi čuti i planove i mjere koje provode druge države EU-a i skupina zemalja koje se služe eurom.

Pahor je jutros nakon sastanka s premijerom Francoiseom Fillonom izjavio kako Francuska ne kani posredovati u slovensko-hrvatskom graničnom sporu te da prihvaća prijedlog Europske komisije da se granično pitanje riješi posredovanjem EK-a. To bi omogućilo da Slovenija deblokira hrvatske pregovore s Europskom unijom koji su zaustavljeni potkraj prošle godine, kad je EU-om predsjedala Francuska.

Pahor je rekao da je Fillona i Sarkozyja pozvao da posjete Sloveniju o 200. obljetnici osnutka Ilirskih provincija.

Napoleon I. osnovao je Ilirske provincije 14. listopada 1809. nakon pobjede nad Austrijom u bitki kod Wagrama. Uključivale su dijelove današnje austrijske Koruške, Kranjsku, civilnu Hrvatsku s vojnom krajinom, te Trst i Istru, s Ljubljanom kao glavnim gradom, a prvi guverner provincija bio je Napoleonov maršal Marmont.

Trajale su do 1813. kad je taj prostor nakon rata s Napoleonom opet zaposjela Austrija.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika