08.02.2009. / 09:59

Autor: Hina

SAD neće procesuirati istražitelje CIA-e zbog 'oštrih metoda' ispitivanja

Časnici CIA koji su postupali po zakonitim nalozima administracije Georgea W. Busha, ne mogu odgovarati za tu politiku

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame neće procesuirati časnike Središnje obavještajne agencije (CIA), zbog sudjelovanja u oštrom ispitivanju osumnjičenih za terorizam koje kritičari izjednačuju s mučenjem, izjavio je kandidat na novog direktora CIA-e Leon Panetta.

Na saslušanju pred senatskim Odborom za obavještajne službe, koji razmatra njegovu kandidaturu, Panetta je u petak rekao da Obamina administracija na namjerava tražiti kazneni progon sudionika 'oštrog ispitivanja'.

Na pitanje je li to službena politika, Panetta je odgovorio "upravo je tako", u intervjuu Associated Pressu, objavljenom u subotu.

To je do sada najjasnija izjava o onome što su Panetta i drugi demokratski dužnosnici sugerirali: časnici CIA koji su postupali po zakonitim nalozima administracije Georgea W. Busha, ne mogu odgovarati za tu politiku.

"Mislim da ne možemo djelovati ukoliko ljudi osjećaju da ako i slijede pravna mišljenja ministarstva pravosuđa, mogu doći u opasnost kaznenog progona", rekao je Panetta.

Panetta je izbjegao odgovoriti hoće li Obamina administracija pokrenuti pravnu akciju protiv onih koji su odobrili pravna mišljenja i upute, što su proširile dopušteni okvir ispitivanja do granice mučenja.

"To ću prepustiti drugima", rekao je Panetta.

Očekuje se da će imenovanje Panette, bivšeg predstojnika osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona i dugogodišnjeg kongresnika iz Kalifornije, biti uvjerljivo potvrđeno idući tjedan u Senatu.

Panetta je rekao Odboru za obavještajne službe da će Obamina administracija nastaviti s praksom tzv. "izvanredne predaje", prema kojoj se zatočene strance predaje drugim zemljama na ispitivanje, ali samo ako je uvjerena da oni neće biti mučeni u tom procesu.

"Tražit ću jamstva da oni neće biti nehumano tretirani. Namjeravam koristiti State Department kako bih bio siguran da se ta jamstva primjenjuju i da ih se te zemlje pridržavaju", rekao je Panetta pred senatskim Odborom.

Panetta je na saslušanju prvoga dana dao, a drugoga povukao, izjavu da je Busheva administracija prebacivala zatočenike u inozemstvo radi mučenja.

"Nisam bi svjestan valjanosti tih tvrdnji", rekao je Panetta u petak, nakon čega su ga neki republikanski članovi Odbora, poput senatora Kita Bonda, prekorili zbog nesmotrenih izjava.

Budući da njegovo imenovanje još nije potvrđeno, Panetta nije brifiran o pojedinostima tog tajnog programa.

Panetta je rekao da Obamina administracija više neće prebacivati zatočenike u tajne zatvore CIA-a na ispitivanje, jer je naloženo zatvaranje tih tzv. 'crnih mjesta', no prebacivat će zatočenike u druge države.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika