08.02.2009. / 11:37

Autor: Martina Čizmić

Vrući poljubac liječi stres

Studija je pokazala kako je mehanizam poljupca mnogo kompleksniji nego što se to u početku mislilo

Stoljećima već pjesnici, pisci i umjetnici najveću važnost u međuljudskim odnosima posvećuju upravo poljupcu. Od starih majstora, pisaca poput Williama Shakespearea, pa do modernih umjetnika i pjevača, poljubac je bio ono nešto što određuje odnos među dvoje zaljubljenih.

Tako su se i britanski znanstvenici prihvatili istraživanja strastvenog poljupca i otkrili da je tajna vrućeg poljupca u kemiji, odnosno kemijskom spoju koji se oslobađa u mozgu, a koji utječe na raspoloženje osoba koje se u tom trenutku ljube.

Studija je pokazala kako je mehanizam poljupca mnogo kompleksniji nego što se to u početku mislilo. Iako na prvi pogled izgleda samo kao mehanička radnja, poljubac utječe na razinu dva hormona - oksitocina i kortizola. Razina oksitocina, hormona koji je odgovoran za društveno povezivanje, tijekom poljupca raste, dok razina kortizola, hormona stresa, pada.

Iako će studija tek biti službeno objavljena, ona dokazuje izravnu vezu između hormona i poljubaca.

I dok su se britanski znanstvenici usredotočili na hormone, Amerikanci su odlučili istražiti koliku ulogu u daljnjoj vezi igra prvi poljubac. Oni smatraju kako je upravo prvi poljubac između potencijalnih partnera izuzetno važan jer određuje daljnji tijek veze.

Istraživači tako ističu kako žene obraćaju veću pažnju na prvi poljubac, jer tako brzo mogu odabrati potencijalnoga partnera. "Žene obraćaju pozornost na svježinu daha i zube muškaraca. Higijena je tu veoma važna", ističu istraživači.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika