09.02.2009. / 11:45

 

Čar neobrijanog lica: Dlakavost ipak (ne) uzbuđuje žene!

Ova je rasprava gotovo stara kao ona: kokoš ili jaje! Ipak, nedavno je otkriveno da žene jače privlače muškarci s milimetrom dlake na licu od potpuno obrijanih, ali i od muškaraca s bujnom bradom

Seksi!? O da!Seksi!? O da!Žene koje su sudjelovale u istraživanju na Northumbrijskom sveučilištu ocijenile su muškarce s čekinjama čvrstima, zrelima, prodornima, dominantnima i muževnima. Njima su dale prednost i za kratku seksualnu vezu i za dugotrajan odnos.
Ova spoznaja može objasniti zašto su ženama zanimljivi blago neobrijani muškarci u stilu Georgea Clooneyja od onih poput Keanu Reevesa.

U istraživanju je sudjelovalo 76 žena od 18 do 44 godine, kojima su pokazivane kompjuterski obrađene slike muških lica s različitim stupnjevima dlakavosti. Korišteno je pet nivoa dlakavosti lica - potpuno obrijano, jednodnevna brada, dvodnevna brada, kratka brada i duga brada.

Žene su dobile zadatak da odrede koliko je koji muškarac muževan, agresivan, dominantan, privlačan i društveno uspješan. Također su trebale ocijeniti privlačnost pojedinca za kratku ili dugu vezu. Najmanje su privlačni ispali muškarci s oba kraja spektra - glatko obrijani i bradati muškarci. Oni prvi djeluju previše pitomo, a ovi potonji previše zastrašujuće.

* Idealna zlatna sredina

Razlog zašto je prisutnost dlaka ženama privlačnija ima veze s testosteronom kao faktorom spolne zrelosti. Na neobrijanim je licima vidljiva kvaliteta i jakost dlake, koja po mišljenju psihologa i antropologa signalizira spolnu moć i dominantnost muškarca.

"Ženama je dovoljno da vide je li muškarac sposoban uzgojiti punu bradu, ali nije im potrebno da on to doista učini", smatra Daniele Vialli, psiholog iz Verone.
"Dva dana stara bradica nudi optimalan kompromis, jer ukazuje na muževnost, ali bez pretjerane agresije."

No, dlaka slabe kvalitete ne djeluje privlačno te je takvim muškarcima isplativije da se pojavljuju glatko izbrijanih lica, dok je duga i rijetka brada ocijenjena upravo nepodnošljivom.

Ovo istraživanje smatra se relevantnim za bijelce europskog kulturnog miljea, dok bi studije u drugim kulturama, kao i u drugim povijesnim razdobljima, zacijelo dale drukčijih rezultata. (O. P.)

Dlakavi, ali ne i obrasli

Što se tiče dlaka na raznim dijelovima muškog tijela poput prsa i trbuha, velika je razlika između dlakavosti i obraslosti. Prvi pojam tiče se brojnosti aktivnih korijena dlaka, dok drugi označava nesmetan rast dlaka iz korijena.
Dok žene vole muškarce koji su prirodno obdareni dlakama, ne vole nužno one koji su u njih zarasli.
"Najprivlačniji su oni koji imaju jasne naznake potencijala dlakavosti, ali koji svoje raslinje potkresuju i drže urednim", poručuje dr. Vialli.

Vezane vijesti

Pola Hrvatica ne koristi kontracepciju

Pola Hrvatica ne koristi kontracepciju

Treće godišnje višenacionalno istraživanje koje istražuje stavove mladih prema seksu i kontracepciji predstavljeno je danas s ciljem obilježavanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika