10.02.2009. / 14:29

Autor: Hina

Njemačku očekuje prometni kolaps u budućnosti?

Pripremili smo atlas njemačkih autocesta na kojima je vidljivo da je na gotovo 1000 kilometara potrebno hitno proširenje kapaciteta kako bi se u skorijoj budućnosti na ovim dionicama uopće mogao odvijati promet

Predstavnici njemačkog gospodarstva pozvali su njemačku vladu da spriječi potpuni kolaps prometa na njemačkim autocestama i da novac namijenjen infrastrukturnoj obnovi pojačano usmjeri na izgradnju i proširenje mreže Autobahna, priopćila je u utorak Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK).

"Pripremili smo atlas njemačkih autocesta na kojima je vidljivo da je na gotovo 1000 kilometara potrebno hitno proširenje kapaciteta kako bi se u skorijoj budućnosti na ovim dionicama uopće mogao odvijati promet", rekao je predsjednik DIHK-a Ludwig Georg Braun prilikom predstavljanja "Atlasa zastoja". Iz njega proizlazi da na oko 1000 kilometara njemačke autoceste, što predstavlja gotovo 10 posto ukupne mreže, vlada konstantan zastoj te da bi uskoro, prije svega zbog drastičnog povećanja teretnog prometa na tim dionicama, moglo doći do potpunog kolapsa prometa.

Njemačko gospodarstvo stoga, kako navodi DIHK, traži da se novac iz tzv. Drugog konjunkturnog paketa, koji predviđa pojačana ulaganja u lokalne prometnice, u većoj mjeri preusmjeri na pojačanje mreže autocesta.

"Investicije iz konjukturnih paketa njemačke vlade bi trebale biti usmjerene tako da se spriječi kolaps prometa na autocestama", rekao je Braun prilikom predaje "Atlasa zastoja" njemačkom ministru prometa Wolfgangu Tiefenseeu.

Kolaps prometa već je sad primjetan na autocestama u blizini velikih konglomeracija poput Ruhra, područja Rajne-Majne oko Frankfurta ili obilaznice Berlina, gdje su dugotrajni zastoji svakodnevica. Teretni promet se drastično povećao nakon pristupa istočnih članica Europske unije EU, a u budućnosti se očekuje daljnje povećanje prometa na potezu istok-zapad koji se gotovo u potpunosti odvija preko Njemačke.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika