11.02.2009. / 07:54

Autor: Hina

Europski parlament traži produljenje rada Haaškog suda

U nacrtu dokumenta traži se da se razmotri mogućnost produženja mandata Haaškog suda kako bi sva suđenja koja su u tijeku mogla biti provedena bez neprimjerene žurbe

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta (EP) raspravljao je u utorak o izvješću o mandatu Haaškog suda u kojem se ističe da posao toga suda još nije dovršen i da se preostali slučajevi moraju procesuirati bez vremenske stiske.

Prijedlog preporuka EP-a Vijeću EU-a o mandatu Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sastavila je liberalna zastupnica iz Nizozemske Annemie Neyts-Uyttebroeck, koja ga je i predstavila članovima Odbora. Odbor će o izvješću ponovno raspravljati i glasovati 24. veljače, a nakon toga se upućuje na plenarno zasjedanje EP-a.

Predstavljajući izvješće, Annemie Neyts-Uyttebroeck je najavila da će podnijeti amandman u kojem će pozvati Hrvatsku da dostavi dokumente koje od nje traži Haaško tužiteljstvo u slučaju Gotovina, Čermak, Markač. Objasnila je da u vrijeme kad je pisala prijedlog preporuke, nije znala da haaški tužitelj Serge Brammertz ima primjedbe na hrvatsku suradnju glede dostave topničkih dnevnika iz operacije "Oluje".

Haaško tužiteljstvo od početka suđenja Gotovini, Čermaku i Markaču traži od Hrvatske dokumente o uporabi topništva u "Oluji". Dio dokumenta Hrvatska je pronašla i dostavila Haagu, koji tvrdi da to nije sve, a Hrvatska uzvraća da ti dokumenti i ne postoje. Tužiteljstvo drži da bi tzv. topničkim dnevnicima uspjelo dokazati svoju tezu o neselektivnoj uporabi topništva u "Oluji".

U nacrtu dokumenta traži se da se razmotri mogućnost produženja mandata Haaškog suda kako bi sva suđenja koja su u tijeku mogla biti provedena bez neprimjerene žurbe i kako bi se preostali optuženici za ratne zločine priveli pravdi i bili suđeni pred tim sudom. Stoga se traži da se razmotri bi li produžetak mandata za dvije godine bio dostatan.

U tekstu se kaže da rezolucije Vijeće sigurnosti UN-a iz 2003. i 2004. o strategiji dovršetka rada suda do kraja 2010. tu godinu spominje kao ciljni datum, a ne kao konačni rok.

Na sastanku Vanjskopolitičkog odbora sudjelovao je i sudac ICTY-ja Fausto Pocar koji je rekao da bi sud mogao završiti svoj posao do 2012. ako se uskoro uhite Ratko Mladić i Goran Hadžić, dvojica optuženika koji su još u bijegu. Istaknuo je da se njima dvojici mora suditi u Haagu.

U tekstu prijedloga kaže se da Europska unija treba ustrajati u tome da ispunjavanje Kopenhaških kriterija uključuje postojanje djelatnog pravosudnog sustava koji se može nositi s mogućim kršenjima humanitarnog prava čak i kad ICTY više ne bude operativan. Također se poziva Vijeće EU-a da razjasni kako će EU prosuđivati rezultate u pravosudnom sustavu u zemljama zapadnog Balkana kad ICTY dovrši svoj mandat.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika