16.02.2009. / 13:10

Autor: Hina

Ili Slovenija posjeduje sve sporne točke ili referendum

Bivši premijer Janez Janša kazao je da u izjavi treba naglasiti da Slovenija ima izlaz u međunarodne vode

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, na sjednici koja još traje, raspravlja u ponedjeljak o prijedlogu izjave kojom bi se ustvrdilo da je Hrvatska na granici sa Slovenijom od osamostaljenja radila jednostrane korake i da Slovenija posjeduje pod kontrolom sve sporne točke i izlaz na otvoreno more.

Takvu je izjavu predložila Slovenska pučka stranka, koja tvrdi da će u suprotnom slučaju podržati nacionalistički blok koji zahtijeva da se slovenska ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO poništi na referendumu.

O prijedlogu SLS-a vodi se rasprava, a vjerojatno će se prihvatiti izjava koja neće biti identična SLS-ovoj, nego jedna od ponudenih varijanti predsjednika odbora Ive Vajgla, usklađenog sa strankama.

Obraćajući se članovima odbora, ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da je prijedlog izjave koju nudi Slovenska pučka stranka (SLS), "neprihvatljiv", jer bi u sadašnjim okolnostima narušio razgovore s Hrvatskom oko inicijative Europske komisije, ali da su prijedlozi koje je za usvajanje ponudio Vajgl prihvatljivi.

Bivši premijer Janez Janša kazao je da u izjavi treba naglasiti da Slovenija ima izlaz u međunarodne vode.

Predsjednik udruge "25. lipnja 1991. godine" Marjan Podobnik izjavio je da će, bez obzira na to hoće li danas na odboru biti usklađen prihvatljivi tekst izjave, danas do 15 sati "za svaki slučaj" u parlamentarnu proceduru uložiti 2500 potpisa kojima bi se moglo pokrenuti postupak održavanja naknadnog zakonodavnog referenduma na kojemu bi se glasovalo o tome slažu li se građani s hrvatskim pristupnim protokolom koji je parlament prošlog tjedna već usvojio.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika