18.02.2009. / 07:59

Autor: Hina

Erjavec: Vrše se neslužbeni pritisci na Sloveniju zbog ratifikacije hrvatskog ulaska u NATO

Erjavec je rekao da su ti pritisci neslužbeni, ali da bi mogli značiti da će Sloveniji, ako im ne popusti, u nekim slučajevima ostati "zatvorena vrata" na koja bude kucala

Slovenski ministar  Karl ErjavecSlovenski ministar Karl ErjavecBivši slovenski ministar obrane i sadašnji ministar obitelji, rada i socijalne skrbi Karel Erjavec izjavio je da zemlje članice NATO-a pritišću Sloveniju da požuri s ratificiranjem hrvatskoga pristupnog protokola kako bi se Hrvatska mogla pridružiti Savezu na susretu na vrhu u početku travnja ove godine, kako je i planirano.

"Vrše se pritisci", rekao je Erjavec novinarima u stanci sastanka na kojemu vladajuća koalicija premijera Boruta Pahora raspravlja o aktualnim pitanjima, pa i o inicijativama nekih skupina da se u parlamentu ratificirani protokol opozove putem tzv. narodne inicijative, na referendumu za koji bi se u četvrtak počelo prikupljati 40.000 potpisa.

Erjavec je u prijašnjoj vladi desnog centra bio ministar obrane, a u sadašnjoj je kao predsjednik stranke umirovljenika (DESUS) dobio mjesto ministra obitelji, rada i socijalne skrbi.

Na novinarski upit na koje pritiske misli, Erjavec je rekao da su ti pritisci neslužbeni, ali da bi mogli značiti da će Sloveniji, ako im ne popusti, u nekim slučajevima ostati "zatvorena vrata" na koja bude kucala. "Znate da su i na mene kao ministra obrane svojedobno vršeni neslužbeni pritisci da povećamo naš kontingent vojnika u Afganistanu, ali unatoč pritiscima nismo popustili", rekao je Erjavec.

Slovenski mediji popodne javljaju da se premijer Pahor i dalje odlučno protivi referendumu, a da je bivši premijer Janez Janša predložio da se na izvanrednoj sjednici parlamenta, na kojoj će se odlučivati i o inicijativi za pokretanje referenduma o pristupnom protokolu Hrvatske, učini ustupak Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) i njezinu negdašnjem predsjedniku Marjanu Podobniku, kako bi otpala mogućnost da zbog referendumske procedure Slovenija zakasni poslati pristupni protokol u Washington.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, Janša je na konferenciji za novinare u utorak rekao da će glasovati za tekst parlamentarne izjave SLS-a, po kojoj je cijeli Piranski zaljev u vrijeme kad je Slovenija proglasila neovisnost, pripadao Sloveniji i da je u to vrijeme Slovenija imala nesmetan pristup međunarodnim vodama. "No još bi mi draže bilo da se prihvatljiv tekst postigne dogovorom svih stranaka pa bi referendum bio nepotreban", rekao je Janša.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika