18.02.2009. / 19:03

Autor: Hina

Podobnik odustao od referenduma o ulasku Hrvatske u NATO

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl potvrdio je popodne na izvanrednoj sjednici parlamenta, na kojoj se raspravlja o inicijativama o referendumu, kako je s Podobnikom parafirao dogovor da će on kao inicijator referenduma danas izjaviti kako od njega odustaje čim parlament danas prihvati izjavu o granici s Hrvatskom

Marjan PodobnikMarjan PodobnikPredsjednik slovenske udruge "Zavod 25. lipnja 1991." Marijan Podobnik potvrdio je u srijedu popodne da će prekinuti aktivnosti u vezi s raspisivanjem referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, čim slovenski parlament donese zaključak što su ga prihvatile sve parlamentarne stranke, ali je izvanparlamentarna Stranka slovenskog naroda (SSN) nastavila prikupljati potpise za referendum.

Podobnik je u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da je na obustavu priprema za provedbu referenduma pozvao i SSN, koji nastavlja prikupljati potpise.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl potvrdio je popodne na izvanrednoj sjednici parlamenta, na kojoj se raspravlja o inicijativama o referendumu, kako je s Podobnikom parafirao dogovor da će on kao inicijator referenduma danas izjaviti kako od njega odustaje čim parlament danas prihvati izjavu o granici s Hrvatskom.

Vajgl je dodao da bi oni koji bi mogli nastavili s referendumskim pripremama izgubili vjerodostojnost u slovenskoj politici.

Slovenski parlament nastavio je popodne na izvanrednom zasjedanju raspravu o tekstu parlamentarne izjave u kojoj bi bi se navelo da je Slovenija na dan osamostaljenja imala slobodan izlaz na otvoreno more i da je nadzirala cijeli Piranski zaljev (Savudrijsku valu), te da Sloveniji pripadaju i ostala "sporna područlja" uz granicu s Hrvatskom.

Borut Pahor je u parlamentu ocijenio da je riječ o "razumnu kompromisu", postignutu kako bi se izbjegao naknadni zakonodavni referendum na kojemu bi Slovenci glasovali o ulasku Hrvatske u NATO.

"Kompromisni tekst zaključka" odnosno izjave poduprle su u srijedu ujutro na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku sve stranke osim Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča, a prijedlog izjave poduprla je i Slovenska pučka stranka, kad je u nju uključen njezin amandman.

To je na popodnevnoj izvanrednoj sjednici potvrdio predsjednik zastupničkog kluba te stranke Jakob Presečnik. Rekao je da se njegova stranka slaže s prijedlogom izjave i da odustaje od mogućeg potpisivanja referendumske inicijative što ju je pokrenuo "Zavod 25. lipnja 1991." i njegov predsjednik Marjan Podobnik.

Svi zastupnički klubovi u parlamentu osim Slovenske nacionalne stranke nakon toga su najavili da će glasovati za izjavu. Zastupnici se još pojedinačno izjašnjavaju, a prijavljenih je više desetaka.

Riječ je uglavnom o unutarnjopolitičkim okršajima vladajućih i oporbenih stranaka o tome tko je kriv da granična pitanja s Hrvatskom svih tih godina nisu riješena i zašto je zbog zakasnjele ratifikacije narušen ugled Slovenije u NATO-u.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika