19.02.2009. / 13:05

Autor: Hina

Referendum o Hrvatskoj traži stranka za koju je glasalo manje od 3000 Slovenaca

Ta je stranka na lanjskim parlamentarnim izborima dobila samo 2626 glasova, što iznosi 0,25 posto glasova pa nije uspjela prijeći prag od četiri posto ni ući u parlament

Stranka slovenskog naroda novi je trn u hrvatskom okuStranka slovenskog naroda novi je trn u hrvatskom okuMogućnost održavanja referenduma o ulasku Hrvatske u NATO i dalje je otvorena, unatoč nacionalnom konsenzusu da je on nepotreban i tome što je parlament, na ustrajanje više populističkih skupina, prihvatio izjavu o zaštiti slovenskih graničnih interesa tijekom hrvatskog ulaska u NATO, a sve to zahvaljujući manjoj izvanparlamentarnoj Stranci slovenskog naroda (SSN) iz Maribora.

Ta je stranka na lanjskim parlamentarnim izborima dobila samo 2626 glasova, što iznosi 0,25 posto glasova pa nije uspjela prijeći prag od četiri posto ni ući u parlament.

Kako u četvrtak navodi mariborski dnevni list "Večer", stranku već nešto više od godinu dana vodi Zdenko Vinkov Vicenc, koji je iz stranke isključio potpredsjednika stranke Vitomira Majca jer je on s predsjednikom vanjskopolitičkog odbora parlamenta Ivom Vajglom potpisao dogovor da se od referenduma odustaje. Čelnik stranke, 54-godišnji strojarski tehničar iz Maribora, manje je poznat slovenskoj javnosti, no list navodi da se radi o sudioniku rata za osamostaljenje Slovenije i slovenskom domoljubu kojega je mariborsko javno tužiteljstvo 1974. optužilo za izazivanje nacionalne nesnošljivosti, ali je poslije odustalo od tužbe.

Tumačeći zašto ustraje na referendumu o ulasku Hrvatske u NATO, on je u razgovoru za Slovensku televiziju kasno sinoć naveo da se uvijek zauzimao da se u Sloveniji održi referendum o Hrvatskoj, ne samo o njezinu ulasku u NATO nego i u EU, te da ne može prihvatiti da članicom organizacija u kojima je Slovenija punopravna članica postane država koja "okupira slovenske teritorije".

Na pitanje što bi mu premijer Borut Pahor mogao ponuditi da odustane od prikupljanja 40.000 potpisa za referendum, Vicenc je rekao da mu Pahor ne može ponuditi ništa i da ne voli popustljive politike, te da od slovenskih političara najviše cijeni jedino bivšeg predsjednika parlamenta Franca Bučara. Odustajanje od referenduma bilo bi ravno izdaji, ustvrdio je Vicenc, dodajući da odgovara samo slovenskom narodu.

Mariborski list "Večer" objavio je da nacionalističke skupine koje se zauzimaju za uspostavu "pravedne" granice s Hrvatskom podržava jedan od najbogatijih Slovenaca, predsjednik financijskog holdinga KD Group Matjaž Gantar i da je lani "Zavodu 25. lipnja 1991" donirao 40.000 eura, no Gantar je odgovorio da financira i različite druge skupine i da to ne znači da podržava njihovu aktivnost.

Matjaž Gantar nije u rodu s predsjednikom slovenskog parlamenta Pavlom Gantarom, koji bi popodne, prema najavama, trebao objaviti rok do kojega bi inicijatori referenduma o ulasku Hrvatske u NATO mogli prikupljati potpise za referendum.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika