20.02.2009. / 15:41

Autor: Hrvoje Šimičević

Rehn: Sanader i Pahor u utorak razgovaraju o Ahtisaarijevom posredovanju

"Za njezinu uspostavu prvo nam treba sporazum dviju zemalja o uvjetima takva posredovanja. Sada s vladama Hrvatske i Slovenije radimo na tome da dođe do takva dogovora u pozitivnome duhu; iskreno želim da one iskoriste ovu priliku", kazao je Rehn

Povjerenik za proširenje Olli RehnPovjerenik za proširenje Olli RehnHrvatski premijer Ivo Sanader i njegov slovenski kolega Borut Pahor trebali bi održati bilateralni sastanak u utorak, najavio je danas povjerenik za proširenje Olli Rehn, piše Večernji list. "To je svakako vrlo pozitivan korak naprijed i suprotstavlja se negativnoj retorici u javnoj raspravi između dviju zemalja, koja se pojačala. Ona je također razlog zašto smo potaknuli europsko 'olakšavanje' rješavanja pitanja granice", kazao je Rehn. Dodao je kako je bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari izrazio spremnost da sudjeluje kao predvodnik skupine stručnjaka koja bi se eventualno bavila posredovanjem između Hrvatske i Slovenije.

"Za njezinu uspostavu prvo nam treba sporazum dviju zemalja o uvjetima takva posredovanja. Sada s vladama Hrvatske i Slovenije radimo na tome da dođe do takva dogovora u pozitivnome duhu; iskreno želim da one iskoriste ovu priliku", kazao je Rehn, ističući da će se o tome detaljno znati početkom ožujka. Do tada bi se Rehn trebao najmanje jednom sastati sa slovenskim i hrvatskim ministarima vanjskih poslova.

Povjerenik Rehn je istaknuo kako je važno da se na sljedećoj pristupnoj konferenciji, predviđenoj za kraj ožujka, 'otvori - možda i zatvora, ali barem otvori - nekoliko poglavlja, ne bi li se održala dinamika pregovora.' "Stoga je važno naći rješenje koje bi pomoglo riješiti pitanje granice i omogućilo da se hrvatski pristupni pregovori nastave u skladu s pregovaračkim okvirom. To je također razlog zašto smo potaknuli europsko olakšavanje rješavanja pitanja granice", istaknuo je Rehn.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika