02.06.2012. / 22:00

Autor: Hina

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom krugu glasovanja dobio samo 10 glasova više od Boruta Pahora koji je stranku vodio od 1996. godine.

Borut PahorBorut PahorSlovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom krugu glasovanja dobio samo 10 glasova više od Boruta Pahora koji je stranku vodio od 1996. godine.

Za Pahora je glasovalo 180, a 190 delegata iz stranačkih ogranaka glasovalo je za Lukšiča koji je u Pahorovoj vladi bio ministar obrazovanja do kraja mandata 2011.

U kampanji uoči kongresa Lukšič je Pahora okrivio za loš rezultat stranke na prijevremenim izborima 4. prosinca kojima je SD broj zastupnika smanjio s 20 na samo 10.

Lukšič zamjera Pahoru i preveliko približavanje desnom centru te preveliku kooperativnost sa sadašnjom vladom desnog centra.

Dolazak Lukšiča, sveučilišnog profesora iz Pahorove generacije koji je nekad bio jedan od Pahorovih najbližih suradnika i slovio kao "ideolog" užeg stranačkog vrha, promatrači tumače kao nagovještaj odlučnije oporbene pozicije slovenskih socijaldemokrata.

Pahor je na početku kongresa u subotu iznenadio stranačke kolege najavom da će se bez obzira na rezultat na kongresu kandidirati na jesen za predsjednika države. Protukandidati će mu biti sadašnji predsjednik države Danilo Tuerk te kandidat desnog centra i bivši ministar obrazovanja Milan Zver čiju kandidaturu uz Demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše podržava i demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI).

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
19/4/11

aircanada, 02.06.12. 22:26

Opet neki 'pravi' slovenac.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika