25.02.2009. / 17:31

Autor: Hina

Pad turskog zrakoplova: Devet mrtvih i 50 ranjenih

Uzrok nesreće još nije poznat, rekao je Bezuijen novinarima o zrakoplovu u kojem je, po najnovijim podatcima bilo 127 putnika i sedam članova posade, odnosno ukupno 135, a ne 134 kako se do sada javljalo

Devet je osoba poginulo u srijedu ujutro u padu turskog zrakoplova tvrtke Turkish Airlines dok je slijetao u amsterdamsku zračnu luku Schiphol, a najmanje 50 ranjenih od kojih 25 teško, prenose agencije citirajući izjave lokalnih vlasti.

U nesreći zrakoplova "boeinga" 737-800, koji se srušio u 10,31 sat i raspao se na tri dijela pokraj sletne staze na letu TK 1951 iz Istanbula, ozlijeđeno je 50 osoba, od kojih 25 teško, rekao je Michel Bezuijen, gradonačelnik Haarlemmermeera.

Uzrok nesreće još nije poznat, rekao je Bezuijen novinarima o zrakoplovu u kojem je, po najnovijim podatcima bilo 127 putnika i sedam članova posade, odnosno ukupno 135, a ne 134 kako se do sada javljalo.

Nizozemska televizija prikazala je mjesto nesreće i pokrivena tijela te emitirala izjave preživjelih.

Turski ministar prometa i predstavnici Turkish Airlinesa u Ankari i Istanbulu izjavili su da u nesreći nije bilo žrtava, no iz Nizozemske su stizale vijesti najprije o pet mrtvih, a zatim se brojka povećala.

"Mi smo sada nasred polja, oko pet do šest kilometara od zračne luke"; rekao je za turski Channel 23 preživjeli Mustafa Bahcecioglu.

Drugi preživjeli putnici ispričali su da je zrakoplov ušao u zračni vrtlog, a kad su bili na visini od 600 metara, objavljeno je slijetanje.

"Brzo smo gubili visinu, ... a zatim je rep zrakoplova udario o tlo i mi smo klizali", rekao je putnik Kerem Uzel, citira agencija AFP.

Očevidci su kazali da se zrakoplov nije zapalio pri udaru.

Zbog nesreće je u Schipholu kasnilo 10 letova, a 10 je bilo otkazano, no promet nije bio prekinut u petoj najvećoj zračnoj luci za prijevoz putnika u Europi.

U 2007. putnički promet Schiphola dosegnuo je 47,7 milijuna putnika, po podatcima Međunarodnog vijeća europskih zračnih luka (ACI).

Reuters piše kako se čini da je to najteža zrakoplovna nesreća otkako je u toj zemlji teretni zrakoplov tvrtke El Al, "boeing" 747, udario u stambene zgrade jugoistočnog predgrađa Amsterdama u listopadu 1992., kad su poginule 43 osobe, od kojih 39 na tlu.

Vezane vijesti

Trojica mladića poginula kod Tromilje

Trojica mladića poginula kod Tromilje

U teškoj prometnoj nezgodi koja se jutros oko 3 sata dogodila na državnoj cesti D-33, pored naselja Tromilja, poginula su trojica mladića, doznaje se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika