26.02.2009. / 08:18

Autor: Hrvoje Šimičević

Mesićeva gospodarska inicijativa uzrujala Sanadera, premijer traži sastanak

Premijera Ivu Sanadera uzrujala je predsjednikova inicijativa okupljanja uglednih gospodarstvenika s namjerom izrade 'Programa za spas Hrvatske' pa je instruirao svoje suradnike da pozovu Mesića na razgovore

Premijeru ne odgovara gospodarska inicijativa predsjednika MesićaPremijeru ne odgovara gospodarska inicijativa predsjednika MesićaNakon što je u utorak u Nacionalu objavljen tekst pod nazivom 'Privrednici s Mesićem protiv Sanadera', razbješnjen njegovim sadržajem prema kojemu predsjednik Stjepan Mesić planira provesti opsežni program borbe protiv ekonomske krize iza njegovih leđa, premijer Ivo Sanader instruirao je svoje suradnike da pozovu predsjednika na razgovore. Kako doznajemo od izvora bliskih vladi, premijera Sanadera posebno je naljutila činjenica da Mesić oko sebe okuplja najeminentnije ekonomske stručnjake s namjerom izrade projekta s radnim naslovom znakovitog imena "Program za spas Hrvatske".

Prema spomenutom Nacionalovom tekstu, Mesić je, zabrinut aktualnom politikom vlade i nedostatkom antirecesijskih mjera, odlučio na vlastitu inicijativu poduzeti nešto po tom pitanju. Zbog toga je između ostalog pozvao Nadana Vidoševića, Ljubu Jurčića, Tomislava Dragičevića, Ivana Ergovića, Antuna Kovačeva, Damira Kuštraka, Goranka Fižulića i druge gospodarstvenike. Oni bi trebali dati zajednička konstruktivna rješenja i mjere za poboljšanje hrvatske gospodarske slike.

Ukoliko se provede u djelo, inicijativa 'Program za spas Hrvatske' predstavljat će zasigurno temeljnu opoziciju vladinim gospodarskim rješenjima. Najgore za Sanadera je činjenica da se ta opozicija sastoji od vrsnih ekonomskih stručnjaka, pa će se u javnost odaslati poruka kako najpozvaniji ljudi u državi po pitanju ekonomije ne vjeruju u Sanaderove poteze, te na svoju ruku, uz pomoć Mesićeve političke patronaže ujedno prikazuju državnu administraciju kao kolektiv koji to nije sposoban sam učiniti.

U ovim trenucima bilo je objektivno očekivati ovakvu vrstu Mesićeve reakcije, posebice nakon događaja koji su se odigravali proteklog tjedna. Naime, inicijativa hrvatskog predsjednika pokrenuta je nepunih tjedan dana nakon što ga je Sanader još jednom 'ponizio' u javnosti, kada je odbio sazvati izvanrednu sjednicu Vlade koja se trebala baviti ekonomskim problemima, a na Mesićev zahtjev. Prema riječima naših sugovornika, to je bila kap koja je prelila čašu, nakon čega je Mesić odmah počeo razmišljati o načinu na koji će mu uzvratiti.

No, pitanje političke sujete i uvrede ponosa ovdje je vjerojatno ponajmanje bitna, barem što se tiče Mesićevih interesa u cjelokupnoj situaciji, iako ni to nije naodmet spomenuti. Predsjedniku su se već i prije javljali neki utjecajni poduzetnici, ali u neslužbenom tonu i van medijskih okvira, agitirajući pritom da preko svoje funkcije alarmira javnost i prenese pravu sliku aktualne situacije. Razlog takvog načina komunikacije ležao je u njihovoj bojazni od posljedica kasnijih političkih odluka vrha države, pa se nisu usudili kritizirati Sanadera, preko iznošenja prilično pesimističnih prognoza, koje će se ostvariti ako se vlada ne odluči na drastičan zaokret dosadašnje politike.

Naslovnica Nacionalovog teksta koja je toliko uzrujala premijera Sanadera da je zatražio hitan sastanak sa predsjednikom Stjepanom MesićemNaslovnica Nacionalovog teksta koja je toliko uzrujala premijera Sanadera da je zatražio hitan sastanak sa predsjednikom Stjepanom MesićemRiječ je o istim stručnjacima kojima se Sanader tijekom proteklih tjedana zamjerio preko određenih administracijskih poteza, ali i izjava u kojima je gotovo bahato odbacivao njihove prijedloge za anuliranje sve goreg stanja u nacionalnoj ekonomiji. Naime, oni su Sanaderu od prvih naznaka krize predbacivali što zbog kratkoročnog političkog pragmatizma vladajuće koalicije žrtvujeprvenstveno nacionalne interese i interese privatnog sektora, i to u jeku globalne financijske krize.

Prvi znakovi ogorčenja javili su se nakon dugo očekivanog Prijedloga proračuna. Kao što je poznato, Sanader je na kraju, da bi odražao socijalni mir, popustio pred zahtjevima sindikata te je uvedeno 6-postotno povećanje plaća za državna poduzeća. Sektor gospodarstva, kojemu je trenutačno drastično potrebna novčana injekcija, dobio je minorni financijski kolač, bez intervencijskih mjera, pa su se već nakon toga radile projekcije koliko će kriza pogoditi ionako krhku ekonomiju. Situacija po pitanju gospodarske politike aktualne vlasti nastavila se i od početka ove godine, iako uz vladin privid stvaranja konsenzusa na nacionalnoj razini, za što je ne toliko vješto poslužilo Ekonomsko vijeće.

U njemu je, kao što je također poznato, okupljena svita nezavisnih pa čak i oporbenih ekonomskih eksperata, čije je pojava i ugled, a ne mišljenje, na kraju izgleda jedino poslužilo Sanaderu za pokazivanje privida političke zrelosti - kao premijer iskazao je providnost jer je u kreiranje gospodarske politike spreman uključiti one koji nešto znaju o tome. Dodatna otegotna okolnost je što se približavaju lokalni izbori, a HDZ će sve poduzeti za što bolje rezultate, što znači da nikako neće žrtvovati trenutačno stanje preko drastičnih intervencija u korist gospodarstva. Zbog takve je status quo pozicije vladine politike, bilo pitanje vremena kada će se čelnici velikih kompanija i stručnjaci iz ekonomskih i poduzetničkih udruga prikloniti Mesićevoj opciji, koja zagovara promptno reagiranje i donošenje konkretnih mjera za sanaciju dosadašnje štete i sprečavanje budućih negativnih posljedica.

Konsternaciju gospodarstvenika prvi je u javni sektor prenio predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević, koji se nije libio preko medija uputiti oštre kritike prema Sanaderovoj administraciji po pitanju njihovih mjera. Njegove teze kako će kriza potrajati najmanje jedno desetljeće istog je dana kritizirao, pa čak i ismijao ministar financija Ivan Šuker, koji je kazao kako je opasno i nezrelo izlaziti sa takvim nevjerojatnim zaključcima.

Nakon svega toga, Mesić je izgleda požurio sa svojim nakanama da što prije krene u sprovođenje inicijative "Program za spas Hrvatske", a ekonomski stručnjaci i gospodarstvenici dijele isti entuzijazam.

Posebno znakovit bio je jučerašnji posjet predsjednika Uprave HT-a Ivice Mudrinića predsjedniku Stjepanu Mesiću. Mudrinić je pozvao Mesića da se aktivnije uključi u rješavanje problema, ali ovaj puta u službenom kontekstu, preko hrvatske javnosti. Nije slučajno u službenom priopćenju naglašeno da je Mudrinić s Mesićem razgovarao prvenstveno u funkciji predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća, potpredsjednika Ekonomskog vijeća hrvatske Vlade, člana Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca te člana Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

Takav razvoj situacije nimalo ne odgovara premijeru Sanaderu, koji nije naviknuo da mu se u formalni posao petljaju političari koji nisu pod njegovom ingerencijom. Osobito ne Mesić, što je pokazao i kada je odbio njegov zahtjev za izvanrednom sjednicom Vlade, a sve je je bilo praćeno višemjesečnim sukobima i aferom s veleposlanicima.

S druge strane, Mesić je najnovijom inicijativom Sanaderu nanio nekoliko značajnih udaraca: premijer je sada primoran razgovarati s Mesićem o trenutačno iznimno neugodnoj temi, iako mu je to zadnje što je vjerojatno priželjkivao. Također, predsjednik je pokazao kako unatoč Sanaderovom nastojanju relativizacije njega kao političara, ali i institucije predsjednika, još ima značajnog utjecaja u poslovnom sektoru. Stoga ne čudi da je Sanadera, čitajući u svom kabinetu u utorak Nacionalov tekst, s uvodnom fotografijom koja prikazuje Mesića zajedno sa čelnicima Hrvatske udruge poslodavaca i naslovom "Privrednici s Mesićem protiv Sanadera", toliko obuzela ljutnja.

Postavlja se pitanje hoće li Mesić nakon upornih Sanaderovih minoriziranja njegove uloge u državi prihvatiti poziv uvrijeđenog i osujećenog premijera. Ukoliko se nastavi ona ista igra između Pantovčaka i Zrinjevca koja je aktualna još od kraja prošle godine, teško je da će se to u ovom trenutku dogoditi. Sastanak možda da, no sami rezultati koji će zadovoljiti Sanaderove apetite - teško. No jedno je sigurno: do sastanka spomenutog dvojca zasigurno neće doći tijekom današnjeg dana, kao ni tijekom petka, kako je to priželjkivao Sanader. Naime, Mesić je od danas na dvodnevnom službenom posjetu Bosni i Hercegovini, pa će Sanader još malo morati pričekati da mu se Mesić eventualno odazove na pozive.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika