26.02.2009. / 10:43

Autor: Martina Čizmić

Granični spor sa Hrvatskom posvadio slovenske političare

Jedino u čemu su slovenski političari pronašli zajedničko stajalište je zahtjev da Slovenija ima izlaz na otvoreno more

Slovenski političari za probleme sa Hrvatskom krive Janeza JanšuSlovenski političari za probleme sa Hrvatskom krive Janeza JanšuInformativni sastanak hrvatskog i slovenskog premijera u Mokricama nije donio ništa nova u rješavanju graničnog spora između dviju država, ali je pokrenuo cijelu lavinu na slovenskoj političkoj sceni.

Naime, nakon sastanka i izjava obiju strana da bi se mogli dogovoriti oko toga da se ponovno sastanu, ali da nisu ništa dogovorili, slovenski političari počeli su napadati jedni druge.

Većina je napada usmjerena na predsjednika SDS-a i bivšeg premijera Janeza Janšu koji je svojim sastankom sa Sanaderom prije par godina, po mišljenju većine slovenske javnosti, samo zakomplicirao cijelu stvar.

Janša je nakon tog sastanka izjavljivao kako je imao suglasnost slovenske politike za rješavanje otvorenih pitanja na Međunarodnom sudu u Haagu. Upravo ta rečenica i danas muči vodeće slovenske političare.

Predsjednica LDS-a, Katarina Kresal tvrdi kako Janšina izjava jednostavno ne stoji jer je LDS uvijek bio suzdržan prema takvom rješavanju graničnog spora. Podsjetila je i da je njena stranka oštro reagirala na "bledski dogovor". Također, optužila je SDS i Janšu da su toliko često mijenjali svoje mišljenje da je veoma teško procijeniti što trenutno žele.

No, Kresalova ipak pozitivno ističe Pahorove pokušaje uvođenja medijacije u rješavanje problema. S njom se slaže i Jelko Kacin, slovenski europarlamentarac.

"Medijacija je jedini realni put u ovom trenutku. Ona je nekonvencionalna, neoptrerečujuća, brža i obečavajuća", istaknuo je Kacin.

No, Janša ne odstupa od svog stajališta da su stranke dale načelnu suglasnost za rješavanje graničnog spora pomoću treće strane. Ponovio je da je na Bledu dogovoreno rješavanje spora pred Međunarodnim sudom nakon što mješovita komisija napravi pravni okvir. Kako mješovita komisija svoj posao još nije dovršila, Janša smatra da postoji prostor i za druge načine rješavanja pitanja.

Jedino u čemu su slovenski političari pronašli zajedničko stajalište je zahtjev da Slovenija ima izlaz na otvoreno more. No, sporna im je definicija Slovenije kao pomorske države. Za Katarinu Kresal to znači da Slovenija ima pristup otvorenom moru bez intervencija i ograničenja drugih država, dok Janša smatra da je temelj njenih prava proglašavanje epikontinentalnih pojasa i ekoloških zona.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika