27.02.2009. / 16:59

Autor: Martina Čizmić

Merkel: Slovenci i Hrvati ne dramite, vaš spor je beznačajan

Njemačka kancelarka istaknula je kako granični spor Hrvatske i Slovenije nije u duhu procesa europskih integracija, te dodala kako možda ne bi bil loše razmisliti o međunarodnom posredniku u rješavanju krize

Njemačka kancelarka Angela MerkelNjemačka kancelarka Angela MerkelNjemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je političare zapadnog Balkana da se izdignu iznad osobnih razmirica kako bi mogli poraditi na budućnosti svojih naroda.

"Zapadni Balkan prepun je otvorenih bilateralnih sporova koji škode dobrosusjedskim odnosima i narušavaju stabilnost cijele regije", ocijenila je njemačka kancelarka.

Kao primjer navela je odnose između Kosova i Srbije, podjele u BiH, makedonski spor s Grčkom oko imena i granični spor Hrvatske i Slovenije.

"Takva situacija nije u duhu procesa europskih integracija, niti u interesu Europske unije", istaknula je Angela Merkel.

"Hrvatsko-slovenski spor gotovo je beznačajan u odnosu na politički jaz koji su nakon Drugog svjetskog rata morale nadići vođe europskih naroda kako bi izgradili Europsku uniju. To ne bi bilo moguće bez mudrih i velikih političara tog vremena", rekla je Merkel.

"Radimo sve kako bismo Hrvatskoj i Sloveniji pomogli u rješavanju problema. Možda u tome svojom mudrošću i iskustvom može pomoći i međunarodni posrednik. Jedino je važno da neke stvari ne budu od početka proglašene pitanjem prestiža", zaključila je Merkel.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika