27.02.2009. / 18:49

Autor: Martina Čizmić

Revolucija u sigurnosti: Napravljen gel koji zaustavlja metke

Gel radnog naziva "d30" pogodan je za korištenje u planinarskoj i skijaškoj opremi, jer se nakon udara vraća u "normalno" želatinasto stanje, a materijali u koje je ugrađen dulje traju

Zaštitni gel prilikom udarca pretvara se u čvrstu masu i tako apsorbira udaracZaštitni gel prilikom udarca pretvara se u čvrstu masu i tako apsorbira udaracMinistarstvo obrane Velike Britanije je sa 100 tisuća funta nagradilo malu kompaniju koja je razvila gel koji zaustavlja metke.

Želatinasta supstanca prilikom udara metka stvrdnjava se i tako ublažava šok koji nastaje udarom, a uskoro će postati obvezan dio unutrašnjosti vojničkih šljemova.

Gel radnog naziva "d30" pogodan je za korištenje u planinarskoj i skijaškoj opremi, jer se nakon udara vraća u "normalno" želatinasto stanje, a materijali u koje je ugrađen dulje traju.

Britanski vojni stručnjaci smatraju da će šljemovi i uniforme koji će u sebi sadržavati gel biti mnogo udobniji te olakšati kretanje vojnicima u borbi jer će im oprema biti lakša.

Vezane vijesti

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Bebić bez zaštite, Kosor i Karamarko pošteđeni

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić potvrdio je danas da je temeljem sigurnosne procjene vlada ukinula zaštitu bivšem predsjedniku Hrvatskoga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika