28.02.2009. / 11:52

Autor: Hina

Kina i SAD dogovorile vojnu suradnju

"Ovo su najbolji pregovori američkih i kineskih dužnosnika za obranu u kojima sam sudjelovao", dodao je Sedney

Suradnja je bila prekinuta zbog američke prodaje oružja TajvanuSuradnja je bila prekinuta zbog američke prodaje oružja TajvanuKina i Sjedinjene Američke Države dogovorili su se o nastavku vojne suradnje na visokoj razini, objavio je u subotu američki dužnosnik u ministarstvu obrane, drugog dana vojnih pregovora između dviju zemalja u Pekingu.

"Dogovorili smo se da ćemo uskoro uspostaviti suradnju na visokoj razini", rekao je David Sedney, zamjenik podtajnika za obranu za istočnu Aziju.

"Ovo su najbolji pregovori američkih i kineskih dužnosnika za obranu u kojima sam sudjelovao", dodao je Sedney koji već osamnaest godina sudjeluje u vojnom dijalogu.

Vojnu suradnju, uspostavljenu 1997., Kina je prekinula lani u znak prosvjeda protiv najavljene prodaje američkog oružja Tajvanu u vrijednosti 6,5 milijarda dolara.

Pregovori se događaju dok nova Obamina uprava pokazuje spremnost da ojača dijalog s Kinom o pitanjima kao što su gospodarska kriza i klimatske promjene. Tu je poruku donijela i državna tajnica Hillary Clinton u prigodi svog posjeta Pekingu prošlog vikenda.

Kina je u petak pozvala SAD da "poduzme konkretne mjere" za poboljšanje vojnih veza, ocijenivši da one još prolaze kroz "teško razdoblje".

Sedney je usto kazao da najvjerojatnije neće biti promjene plana u svezi s isporukom oružja Tajvanu koja bi uključivala 30 helikoptera tipa Apache i 330 raketa Patriot.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika