01.03.2009. / 09:53

Autor: Hina

Hilary Clinton na turneji po Europi i Bliskom Istoku obnavlja prijateljstva

Hillary Clinton obići će Egipa, Jeruzalem, Palestinu, Belgiju, Švicarsku i Tursku

Hillary ClintonHillary ClintonAmerička državna tajnica Hillary Clinton u subotu je iz Washingtona otputovala na turneju po Bliskom istoku i Europi, koja za cilj ima poticanje bliskoistočnog mirovnog procesa i unapređenje odnosa s europskim saveznicima.

Šefica američke diplomacije u ponedjeljak će u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku sudjelovati u radu donatorske konferencije za obnovu Pojasa Gaze. Washington je najavio velikodušan doprinos konferenciji. Novinari prenose kako bi se moglo raditi o donaciji od oko 900 milijuna dolara.

Clinton će u utorak i srijedu boraviti u Jeruzalemu i u Ramalahu. U Jeruzalemu će razgovarati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i predsjednikom Shimonom Peresom te šeficom izraelske diplomacije Tzipi Livni i mandatarom za sastav nove vlade Benjaminom Netanyahuom, a u Ramalahu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

U Bruxellesu, gdje će doputovati u četvrtak, Clinton će se sastati s kolegama iz NATO-a te na radnoj večeri s predstavnicima 27 zemalja članica EU-a. Visoki bi dužnosnici trebali razgovarati o "ponovnom povezivanju SAD-a i Europe i stvarnoj primjeni dobre volje koja postoji s obje strane Atlantika", rekao je pomoćnik državnoga tajnika za europske poslove, Daniel Fried.

U petak će Hillary Clinton u četiri oka razgovarati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Ženevi, a zatim će na kraju turneje posjetiti Tursku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika