04.03.2009. / 16:55

Autor: Hina

Kacin mijenja tekst rezolucije o Hrvatskoj

Kacin želi da se Posseltov amandamn zamijeni sljedećim tekstom: "Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima"

Jelko KacinJelko KacinSlovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin podnio je amandman na prijedlog rezolucije o Hrvatskoj u kojem traži da se članak o potpori rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog bilateralnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde zamijeni novim tekstom - o potpori posredništvu Europske komisije za rješavanje toga pitanja.

Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. siječnja prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se "pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor".

O tom prijedlogu rezolucije sljedeći će se tjedan u Strasbourgu glasovati na plenarnom zasjedanju EP-a, a zastupnici do ponedjeljka imaju rok za podnošenje amandmana.

Kacin želi da se Posseltov amandamn zamijeni sljedećim tekstom: "Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima".

Kacin je u pismu parlamentarnom izvjestitelju za Hrvatsku Hannesu Swobodi naveo da je njegov prijedlog prihvaćen u njegovoj političkoj skupini - Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE) i da amandman supotpisuje i zastupnik Istvan Szent-Ivanyi, koji je u ALDE-u zadužen za Hrvatsku.

U pismu Swobodi Kacin navodi da Posseltov amandman "više nije relevantan".

Taj amandman više "nije relevantan. Države se u godinu dana nisu mogle dogovoriti o sadržaju i načelima po kojima bi odlučivao Međunarodni sud pravde u Haagu. Stoga je slovenski dio ekipe stručnjaka završio svoj posao, a njezin je predsjednik već odstupio".

S druge strane, navodi Kacin, "inicijativa Europske komisije, odnosno povjerenika Rehna za što brži početak posredovanja dobrodošla je, obećava i dovoljno je fleksibilna te relativno brza".

Vanjskopolitički odbor EP-a u prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske izrazio je "duboko žaljenje" što su pristupni pregovori blokirani zbog bilateralnog problema sa Slovenijom.

Prijedlog rezolucije prihvaćen je s 55 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim glasom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika