04.03.2009. / 17:38

Autor: Martina Čizmić

Slovenski stručnjaci: Od medijacije ne treba očekivati čuda

U prosincu je medijacija još imala smisla, ali sada više ne, upozorio je slovenski pravni stručnjak

Iako je slovenska politika jedinstvena u mišljenju da je prijedlog medijacije u rješavanju spora sa Hrvatskom prihvatljiv, stručnjaci imaju drugačije mišljenje.

Medijacija bi pomogla da se dvije strane mogu dogovoritiMedijacija bi pomogla da se dvije strane mogu dogovoritiMarko Pavliha, stručnjak za međunarodno pravo, Rajko Pirnat s Pravnog fakulteta u Ljubljani i politolog Milan Balažic ne slažu se sa očekivanjima koja politika ima prema rezultatima medijacije.

Pavliha je naklonjen medijaciji, ali od nje ne očekuje konačno rješenje, već ju vidi kao pomoć pri konačnom odabiru institucije koja će odlučiti o arbitraži.

Ujedno, izrazio je nadu da će to biti ad hoc arbitraža, a ne Međunarodni sud u Haagu. Naime, on smatra da sud ne bi poštivao posebne okolnosti, odnosno povijesne činjenice, već bi se oslanjao na konzervativnu sudsku praksu.Pirnat je pak istaknuo da medijacija može biti samo put do sporzuma i ništa više. On čak sumnja da je to pravi način za rješavanje graničnog pitanja između dviju zemalja, jer ne vidi nikakve mogućnosti za sporazum među zemljama.

"Bojim se da vrijeme ne ide u korist za Sloveniju. Uvjeren sam da nećemo doći do sporazuma. Pozicije su zabetonirane. U prosincu je medijacija još imala smisla, ali sada više ne. Što više vremena prođe, to će položaj Slovenije biti sve teži zbog pritiska Unije i stanja u Piranskom zaljevu", upozorava Pirnat.

Nešto optimističniji je Balažic, koji zagovara medijaciju i smatra da je on pravi europski način za rješavanje spora. Podsjetio je i da je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao Hrvatsku da pristane na medijaciju.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika