05.03.2009. / 12:27

Autor: Martina Čizmić

Panika u Sloveniji: Arhiva Geodetskog zavoda Slovenije u rukama Hrvata

"Arhivska građa, nastala prije 1991. godine, trebalo je automatski proglasiti vlasništvom države", tvrdi Klasnic i dodaje kako je ovako država jednostavno darovala te karte Hrvatima

Direktorica Geodetskog zavoda Slovenija Božena Lipej i direktor Geofotoa Zvonko BiljeckiDirektorica Geodetskog zavoda Slovenija Božena Lipej i direktor Geofotoa Zvonko BiljeckiKada je zagrebačka tvrtka Geofoto sredinom listopada prošle godine završila sa procesom preuzimanja Geodetskog zavoda Slovenije, ta je vijest prošla gotovo ne zamijećeno u medijima.

To je bila samo još jedna u nizu akvizicija zagrebačke tvrtke, koja je tako učvrstila svoju poziciju na tržištu Zapadne i Jugoistočne Europe.

No, nekoliko mjeseci kasnije, Slovenci se pitaju koliko je to bio pametan potez. Kupovinom GZS-a u hrvatske ruke prešle su i sve geodetske karte, podaci iz katastra i zemljišnih knjiga u Sloveniji. Kako je trenutno aktualno pitanje graničnog spora i same granice na kopnu i moru, taj potez mogao bi ih skupo stajati.

Peter Pavel Klasnic, iz Međunarodnog instituta arhivskih znanosti, ističe kako Slovenija te arhive nije smijela prodati.

"Arhivska građa, nastala prije 1991. godine, trebalo je automatski proglasiti vlasništvom države", tvrdi Klasnic i dodaje kako je ovako država jednostavno darovala te karte Hrvatima.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika