06.03.2009. / 07:10

Autor: Hina

Pogačnik: Slovenija je za medijaciju pa je komisija za arbitražu suvišna

"Povjerenstvo nije uspjelo odrediti predmet spora na način na koji bi obje države bile zadovoljne, a njegov je rad pristankom Slovenije na posredništvo postao nepotreban", rekao je supredsjedatelj Miha Pogačnik

Miha PogačnikMiha PogačnikSlovenija je obustavila rad svog dijela međudržavnog povjerenstva za arbitražu hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a njezin slovenski supredsjedatelj je rekao kako je to učinjeno na njegov prijedlog jer se s hrvatskim pravnicima u povjerenstvu nije uspio dogovoriti o pravnom okviru za izlazak pred međunarodni sud te zato što je suvišno jer je Slovenija načelno pristala na posredovanje europske skupine u rješenju spora.

"Povjerenstvo nije uspjelo odrediti predmet spora na način na koji bi obje države bile zadovoljne, a njegov je rad pristankom Slovenije na posredništvo postao nepotreban", rekao je supredsjedatelj Miha Pogačnik.

Rad povjerenstva, koje bi se bavilo pravnim sredstvima za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, postao je nepotreban pošto je Slovenije pristala na posrdništvo kao diplomatsko sredstvo rješenja, rekao je Pogačnik za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Doduše, rekao je Pogačnik, pravno znanje potrebno je i u rješavanju spora posredništvom, ali "u drukčijem obliku". Tako će domaća pravna struka moći pružiti svoje usluge vladi kad bude trebalo procijeniti svrhovitost i prihvatljivost određenih rješenja i koncepata koje bi dvjema stranama mogli ponuditi posrednici, objasnio je Pogačnik.

Na upit je li za završetak rada slovenskog dijela povjerenstva dostatan zaključak slovenske vlade, budući da je povjerenstvo osnovano zajedničkim zaključkom dviju vlada nakon bledskog dogovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i bivšega slovenskog premijera Janeza Janše, odgovorio je da je dostatna izjava slovenske vlade da prihvaća posredništvo.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika