06.03.2009. / 07:12

Autor: Hina

Rehn: Swoboda tvrdi da je moj prijedlog pristran, a ne zna detalje

"Nacrt prijedloga dostavljen je samo premijerima, ministrima vanjskih poslova i predsjednicima dviju zemalja", rekao je Rehn

Olli RehnOlli RehnEuropski povjerenik za proširenje Olli Rehn rekao je u četvrtak u intervjuu za Novu TV kako izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda ne zna pojedinosti njegova prijedloga za posredovanje u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu kad tvrdi da je pristran u korist Slovenije.

Na pitanje kako komentira Swobodinu izjavu da je njegov (Rehnov) prijedlog za posredovanje pristran i da ne pogoduje Hrvatskoj, Rehn je odgovorio kako Swoboda može izraziti svoje mišljenje, no kako nije siguran da pozna detalje.

"Naime, nacrt prijedloga dostavljen je samo premijerima, ministrima vanjskih poslova i predsjednicima dviju zemalja", rekao je Rehn u intervjuu objavljenu u Dnevniku Nove TV.

Sada se, rekao je, čekaju odgovori dviju zemalja kako bi se ta incijativa mogla dalje razvijati.

Swoboda je izjavio u utorak da bi posrednička stručna skupina za rješavanje hrvatsko-slovenskog spora pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, koju je predložio Rehn, pogodovala Sloveniji jer ne uzima dostatno u obzir položaj Hrvatske i jer se ne može posredovati bez legalnog okvira pod okriljem Međunarodnog suda pravde.

Upitan bi li za Europsku komisiju bilo prihvatljivo da RH prihvati posredovanje, ali samo ako ono dvije zemlje dovede pred međunarodni sud, Rehn je rekao kako misli da je bolje ne postavljati prestroge zahtjeve. Kaže da on nije postavljao prestroge zahtjeve, samo je predložio inicijativu u ime Europske komisije kako bi se lakše riješilo granično pitanje i deblokirali hrvatski pristupni pregovori.

Rekao je kako se iskreno nada pozitivnu i konstruktivnu odgovoru na posredništvo te kako tu poglavito misli da nitko neće odbaciti taj oblik europskog posredovanja u rješavanju problema.

Rehn je intervju dao na Bledu gdje je sudjelovao na konferenciji o proširenju EU-a koju je organizirala zastupnička skupina liberalnih demokratskih stranaka u Europskom parlamentu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika