06.03.2009. / 08:23

Autor: Hina

Rehn: Očekujemo suradnju Hrvatske i Slovenije u europskom duhu i prihvaćanje europskog posredovanja

"Stajalište Europske komisije je da se radi o bilateralnom pitanju koje kao takvo treba i tretirati, ali to je pitanje postalo i europskim pitanjem iako nije izravno povezano s pregovorima i ulaskom Hrvatske u EU", rekao je Rehn

Rehn je poručio Sanaderu i Pahoru da prihvate europsku medijacijuRehn je poručio Sanaderu i Pahoru da prihvate europsku medijacijuEuropska komisija od Slovenije i Hrvatske očekuje da će prihvatiti ponudu o pomoći posredničke skupine u rješenju graničnog spora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, izjavio je u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn.

"Očekujemo konstruktivnu suradnju u europskom duhu i duhu dobrosusjedstva, stajalište okrenuto u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Rehn za emisiju "Odmevi".

Rehn nije želio izravno odgovoriti na pitanje što misli o stajalištu Slovenije da granično pitanje treba riješiti do ulaska Hrvatske u EU, niti da li od Slovenije očekuje da odmah deblokira hrvatske pristupne pregovore, čim se prihvati rad posredničke skupine.

"Stajalište Europske komisije je da se radi o bilateralnom pitanju koje kao takvo treba i tretirati, ali to je pitanje postalo i europskim pitanjem iako nije izravno povezano s pregovorima i ulaskom Hrvatske u EU", rekao je Rehn.

Dodao je da će se mandat i ciljevi pomoći koje nudi Europska komisija odrediti u dijalogu s obje države.

Rehn je ipak kazao kako bi bilo bolje da se spor riješi prije nego kasnije iako je odbio odgovoriti treba li to pitanje biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU. Isto tako, nije jasno odgovorio na upit da li će posrednici, kako to očekuje Slovenija, dati prijedlog kako riješiti granično pitanje, odnosno odrediti graničnu crtu u dijelu u kojemu je za jednu ili drugu stranu sporna.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika