09.03.2009. / 07:00

Autor: Anamarija Kronast

Ekskluzivno: Sanader i Bajs odbili Donalda Trumpa, Slovenci ga jedva dočekali

Nakon što mu se iz Hrvatske nisu udostojili ni odgovoriti na pisma, jedan od najbogatijih Amerikanaca odlučio se prebaciti na Sloveniju gdje tvrde da su odmah spremni platiti 6 milijuna dolara kako bi dobili turističku promociju vrijednu 200 milijuna dolara. Zašto to mjerodavnim institucijama u Hrvatskoj nije zanimljivo, još uvijek je nejasno

Jedan od najbogatijih Amerikanaca šest je mjeseci čekao odgovor hrvatske VladeJedan od najbogatijih Amerikanaca šest je mjeseci čekao odgovor hrvatske VladeIako je do prije nekoliko dana postojala ozbiljna šansa da se ovogodišnji svjetski izbor Miss Universe održi u Hrvatskoj, od toga ipak neće biti ništa. Naime, unatoč činjenici da se za to osobno zalagao i vlasnik , te jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Donald Trump, hrvatski premijer Ivo Sanader i ministar turizma Damir Bajs ipak su procijenili da Hrvatskoj takva promocija nije potrebna.

Donald Trump je kao vlasnik licence Miss Universe premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Stjepanu Mesiću uputio dopis u kojemu poziva Hrvatsku da uloži dio novca, pa će on zauzvrat razmisliti o ulaganju u hotele i golf terene na Brijunima. No, čini se da ni to nije bilo dovoljno. Naime, za manifestaciju koju gleda oko 1,5 milijardi ljudi, a prenosi ju NBC, Hrvatska bi dobila promociju vrijednu 200 milijuna dolara.

Zauzvrat zemlja domaćih treba uložiti 6 milijuna dolara što je, čini se, bilo previše za svjetsku promociju naše zemlje. Doduše, ministar Damir Bajs ionako stalno naglašava da se treba okrenuti domaćim gostima jer očito pretpostavlja da su oni ove godine nakanili odmor provesti izvan Hrvatske.

Pismo u kojem direktor Delo Revija, Matej Raščar potvrđuje da su spremni organizirati svjetski izbor Miss UniversePismo u kojem direktor Delo Revija, Matej Raščar potvrđuje da su spremni organizirati svjetski izbor Miss UniverseS druge strane, na Bahamskom otočju, u državici koja broji 300 000 stanovnika, vjeruju kako im baš ove godine treba puno jača promocija i smatraju kako se moraju boriti baš za svakog gosta. Njihov ministar turizma Vincent Vanderpool u dvoipolsatnom je razgovoru s predstavnicima izbora Miss Universe dogovorio da se natjecanje održi tamo, 30. kolovoza u 14 sati.

Za takav su se potez odlučili jer Donald Trump više nije želio podnositi odugovlačenje hrvatskih mjerodavnih institucija. U telefonskom razgovoru sa svojim dugogodišnjim prijateljem i vlasnikom licence za Hrvatsku, Vladimirom Kraljevićem, kazao je kako je razočaran ali da ne želi odustati od ideje da se izbor održi u Europi, što se dosad nikada nije dogodilo.

-Nagovarao me da napravim izbor u Sloveniji ili Crnoj Gori-priznao je Kraljević te kazao kako uopće ne zna kako se postaviti prema takvoj ideji jer on još uvijek vjeruje da prvi europski izbor mora biti u Hrvatskoj.

Ipak, veli, njegov ga tim nagovara da ozbiljno razmisli o Sloveniji gdje su itekako spremni investirati u ovakvu promociju svoje države.

Čak su zainteresirani i privatni ulagači poput slovenskog medijskog moglua Mateja Raščana. Na Trumpovu inicijativu Kraljević je već razgovarao s njim o tome, no želio je da se izbor nekako podijeli na Hrvatsku i Sloveniju. U pismu, koje u cijelosti prenosimo, Raščan je kazao kako je itekako zainteresiran te spreman odmah platiti licencu, no ne dolazi u obzir da se domaćinstvo dijeli s Hrvatskom. Oni, piše Raščan, žele u 9 minuta prijenosa promovirati samo Sloveniju.

Vladimir Kraljević (prvi slijeva) ljetos na Hvaru s Trumpovim odvjetnicima: Paulom Shugart i Chrisom Isaacsom te suprugom MarijomVladimir Kraljević (prvi slijeva) ljetos na Hvaru s Trumpovim odvjetnicima: Paulom Shugart i Chrisom Isaacsom te suprugom MarijomTvrdi kako se ponuda da delegacije 87 zemalja u Sloveniji provedu 25 dana ne odbija, a u cijelom eventu vidi i priliku za razgovor s Donaldom Trumpom o investiranju u Sloveniju.
U Hrvatskoj, čini se, takvo što nikome nije bilo posebno zanimljivo, premda je Vladimir Kraljević, kazao kako je jedan od najbogatijih Amerikanaca toliko želio održavanje natjecanja u Hrvatskoj, da je prvi puta u povijesti poslao dopis jednom državnom vrhu. Njegovu inicijativu podržali su Ured predsjednika i vlast u Gradu Zagrebu, no to očito nije bilo dovoljno.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika