09.03.2009. / 08:00

Autor: Hina

Sjeverna Irska traga za napadačima na britansku vojarnu

Dublinski dnevni list Sunday Tribune primio je poziv kojim je odgovornost za napad preuzela brigada South Antrim Prave IRA-e, nakon što su napadači u subotu zapucali na vojnike pred ulazom u britansku vojnu bazu Massereene u okrugu Antrim, 20-ak kilometara sjeverno od Belfasta

IRA-in disidentski ogranak preuzeo je odgovornost za napad IRA-in disidentski ogranak preuzeo je odgovornost za napad Sjevernoirska policija traga za naoružanim napadačima iz Prave IRA-e nakon što je taj IRA-in disidentski ogranak u nedjelju preuzeo odgovornost za napad na britansku vojarnu u kojem su ubijena dva britanska vojnika.

Dublinski dnevni list Sunday Tribune primio je poziv kojim je odgovornost za napad preuzela brigada South Antrim Prave IRA-e, nakon što su napadači u subotu zapucali na vojnike pred ulazom u britansku vojnu bazu Massereene u okrugu Antrim, 20-ak kilometara sjeverno od Belfasta.

Riječ je o jednom od najgorih napada u Sjevernoj Irskoj od mirovnog sporazuma potpisanog na Veliki petak 1998. kojim je prekinuto dugogodišnje političko nasilje između katolika i protestanata u kojem je poginulo više od 3.500 ljudi.

Najteži napad dogodio se tek nekoliko mjeseci nakon potpisivanja mirovnog sporazuma 1998. kada je u eksploziji automobila bombe u Omaghu, zapadno od Belfasta, poginulo 29 ljudi. Odgovornost je preuzela Prava IRA.

Prava IRA je paravojna organizacija kojoj je cilj oružanim putem postići ujedinjenje Irske. Osnovana je 1997. nakon raskola u privremenoj IRA-i. U Republici Irskoj predstavlja ilegalnu organizaciju a u Velikoj Britaniji i SAD-u nalazi se na popisu terorističkih organizacija.

Vezane vijesti

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Irci "okupirali" Poznanj, većina Hrvata stiže danas

Niti pljusak koji se spustio na Poznanj nije ih mogao zaustaviti i primiriti. Više od 20.000 raspjevanih irskih navijača "okupiralo" je središte… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika