09.03.2009. / 16:46

Autor: Hina

CDU traži zaustavljanje proširenja EU nakon Hrvatske

Njemački demokršćani i dalje ustraju na tomu da Turska ne može postati punopravnom članicom EU-a nego kao zamjenu nudi "povlašteno partnerstvo"

Angela MerkelAngela MerkelVladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel u svom će programu za europske izbore u svibnju iznijeti zahtjev da se zaustavi širenje Europske unije nakon ulaska Hrvatske, objavio je Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, a prenose njemački mediji.

"CDU se zauzima za fazu konsolidacije tijekom koje bi učvršćivanje identiteta i europskih institucija imalo prednost pred daljnjim proširenjem", stoji u programu stranke za skorašnje europske izbore, koji su pod vodstvom glavnog tajnika stranke Ronalda Pofalle sastavili političari CDU zaduženi za europska pitanja. Po pisanju lista, iznimka od tog zahtjeva bi bila Hrvatska.

"Izuzeća od ovog pravila može biti samo za Hrvatsku", stoji u programu CDU-a.

CDU je istodobno pohvalio proširenja EU-a posljednjih godina od koje je Njemačka, ističe se, imala koristi "kako politički tako i gospodarski". Unatoč tomu, kako se naglašava, do daljnjega, s iznimkom Hrvatske, treba zaustaviti proces širenja Europske unije. Kako nadalje navodi jedan od vodećih njemačkih dnevnika, ovaj program bi trebao 16. ovog mjeseca biti prihvaćen na sastanku predsjedništva stranke.

Njemački demokršćani i dalje ustraju na tomu da Turska ne može postati punopravnom članicom EU-a nego kao zamjenu nudi "povlašteno partnerstvo".

"Zemlje kandidatkinje moraju ispuniti sve uvjete kao što su sloboda izražavanja, spolna jednakost, zaštita manjina i vjerske slobode", stoji u obrazloženju odbijanja mogućnosti ulaska Turske u EU.

CDU bi, po svim sadašnjim pokazateljima, trebao izići kao pobjednik parlamentarnih izbora u rujnu te tako, u najvjerojatnijoj koaliciji s Liberalno-demokratskom strankom (FDP), daljnje četiri godine ostati na vlasti u Njemačkoj.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika