12.03.2009. / 13:42

Autor: Sandra Županić

Bandić Zagrepčanima smanjio komunalije i povećao naknadu za novorođenče

Zagrepačani će od grada dobiti veću pomoć za novorođeno dijete kao mjeru populacijske politike

Bandić je za 10 posto smanjio sve komunalne doprinose u graduBandić je za 10 posto smanjio sve komunalne doprinose u graduZagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je donijelo odluku o smanjivanju komunalnog doprinosa za 10 posto te odluku o povećanju pomoći za novorođenu djecu od oko 20 posto.

Smanjenje cijena komunalnog doprinosa jedna je od prvih antirecesijskih mjera koje je najavio gradonačelnik Milan Bandić, a kompletne mjere obećao je predstaviti do kraja ožujka. U objašnjenju ove odluke piše da su sredstva ostvarena komunalnim doprinosom ostvarena u 2008. veća za oko 100 milijuna kuna od planiranih pa je upravo zato moguće smanjenje cijena komunalnih doprinosa.

Zagrepačani će od grada dobiti veću pomoć za novorođeno dijete kao mjeru populacijske politike. Tako će pomoć za prvo dijete umjesto dosadašnjih 3 000 kn iznositi 3 600 kn, za drugo dijete umjesto 6 000 kn bit će 7 200 kn, a za treće i svako sljedeće 66 000 kn umjesto dosadašnjih 54 000 kn. Promijenjena je i metoda isplate pomoći – pomoć za prvo i drugo dijete je do sada bila jednokratna, a novom odlukom isplaćivat će se u obrocima tijekom tri godine. Za treće i svako sljedeće dijete pomoć se i dalje isplaćuje kroz šest godina.

Bandić je bio izuzetno zadovoljan što je prošle godine u Zagrebu rođeno 800 djece više nego 2007., o čemu je rekao: "Povećanje naknada za djecu je moja prijedlog i imao sam puno problema dok sam ga ostvario. Rekao sam svojim ljudima da za to moraju naći novce. Najviše, 23 posto, su povećane naknade za treće dijete i morate priznati da su 66 000 kn lijepi penezi."

Odluka se primjenjuje na djecu rođenu nakon 31. ožujka 2009.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika