13.03.2009. / 07:27

Autor: Katarina Zorić

Deripaska povlači iz Crne Gore 300 milijuna eura

Kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske CEAC prilično je uvjerena da konzorcij 17 stranih banka neće crnogorskom Kombinatu aluminija odobriti 20 do 40 milijuna eura kredita za koji bi jamstva dala Vlada Crne Gore. Stoga su za polovicu travnja sazvali skupštinu dioničara koja će raspravljati o stečaju

Oleg Deripaska teško je pogožen ekonomskom krizomOleg Deripaska teško je pogožen ekonomskom krizomRuski milijarder Oleg Deripaska, donedavno najbogatiji Rus i deveti najbogatiji čovjek na svijetu, sve više osjeća utjecaj ekonomske krize. Njegovu sve lošiju financijsku situaciju osjećaju i u Crnoj Gori gdje je on jedan od najvećih inozemnih investitora. Deripaska je vlasnik najveće crnogorske kompanije Kombinat aluminija u Podgorici (KAP), a stečaj te tvrtke sve je izvjesniji.

Naime, kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske CEAC prilično je uvjerena da konzorcij 17 stranih banka neće crnogorskom Kombinatu aluminija odobriti 20 do 40 milijuna eura kredita za koji bi jamstva dala Vlada Crne Gore. Stoga su za polovicu travnja sazvali skupštinu dioničara koja će raspravljati o stečaju.

S druge strane, predstavnici Vlade nastoje u javnosti održati uvjerenje da će KAP opstati pa je direktor Agencije za strana ulaganja Branko Vujović ponovno izjavio da se nada pozitivnom odgovoru bankara sredinom tjedna. Najavio je i da će danas ponuditi sporazum upravi KAP-a. "Vjerujem da banke imaju interes podržati opstanak KAP-a te da im je to prilika da osiguraju i naplate svoja potraživanja od kompanije teško pogođene ekonomskom krizom", rekao je Vujović.

Međutim, iz Deripaskove kompanije stižu neslužbene informacije kako je taj kredit gotovo beznačajan u odnosu na probleme KAP-a, kao i da Vlada kupuje vrijeme pregovorima, a sve kako bi se proizvodnja održala do kraja ovoga mjeseca.

Ističu da su stečaj htjeli proglasiti još početkom siječnja, kada je u Podgorici boravio predsjednik CEAC-a i Deripaskin čovjek od povjerenja Vladislav Solovjev. Vlada, je međutim, inzistirala na nastavku pregovora.

"Vlada igra na vrijeme koje za Kombinat znači samo gubitak", kažu u upravi KAP-a. Navode kako je zahtjev Vlade da odustanu od tužbe na arbitražnom sudu u Frankfurtu, vrijedne 300 milijuna eura, neprihvatljiv. Ta je tužba, neslužbeno se doznaje, njihov as u rukavu.

"CEAC ni u kojem slučaju neće odustati od tužbe koja će mu omogućiti da se bez gubitaka povuče iz Crne Gore. Neprihvatljiv im je i prijedlog predstavnika Vlade, koji se pojavio tijekom pregovora, da, ako dobiju tužbu, novac investiraju u KAP jer oni Kombinat nisu kupili novcem Kombinata, već svojim", doznaje se u upravi KAP-a.

Tvrde, međutim, da će stečaj KAP-a ugroziti crnogorski bankarski sustav, navodeći da samo CKB-u radnici duguju 70 milijuna eura kredita. Sve ove informacije, koje CEAC i Vlada medijima daju neslužbeno, zapravo su u funkciji jačanja njihove pregovaračke pozicije.

Iako CEAC može raditi što želi, Vlada će morati objasniti poreznim obveznicima Crne Gore i zaposlenima u Kombinatu što će učiniti s njihovim novcem i kakvu im je sudbinu namijenila.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika